top of page

de beste graslandboer van nederland!

NAAM Auke Spijkerman LEEFTIJD 30 jaar BEROEP Eigenaar biologisch melkveebedrijf in

Wapserveen OPLEIDING HBO Dierenveehouderij MOTTO Wat je doet, moet leuk zijn! HET

LEUKSTE AAN DIT VAK Het voorjaar, als je alle vogeltjes weer hoort fluiten en de koeien weer in de wei staan te grazen FAVORIETE KAAS Bastiaansen Koe Blauw.

BIOLOGISCH MELKVEEBEDRIJF In Wapserveen staat het biologische melkveebedrijf van Ton, Ria en hun zoon Auke Spijkerman. De melk die de koeien van familie Spijkerman geven, wordt gebruikt voor het maken van Bastiaansen Biologische Kaas. Het ontstaan van het bedrijf gaat heel wat jaren

terug in de tijd. ‘Er zitten al meerdere generaties in ons melkveebedrijf, mijn ouders zijn de derde generatie.’ Mijn ouders hebben het bedrijf in 1990 overgenomen van mijn opa en sinds 2015 zit ik ook in de maatschap. Ik heb de studie HBO Dierenveehouderij gestudeerd en

na mijn studie ben ik een jaar naar Nieuw-Zeeland gegaan. Het leek mij goed om eerst nog eens ergens anders te kijken, voordat ik gelijk thuis in het bedrijf dook en zo kwam ik in Nieuw-Zeeland terecht. Naast dat het land prachtige melkveebedrijven heeft, is het natuurlijk ook een mooi vakantieland. In Nieuw-Zeeland heb ik veel over grasmanagement geleerd, ze proberen daar zo veel mogelijk gras aan koeien te voeren. Ook doen zij veel onderzoek in kruidenrijk weiland/grasland. Wat ik daar heb geleerd, heb ik voor een deel meegenomen naar onze boerderij. Onze bedrijfsvoering qua grasmanagement lijkt op wat ze in Nieuw-Zeeland doen, maar doen wij het natuurlijk naar de Nederlandse omstandigheden.' Het bedrijf is niet altijd een biologische melkveehouderij geweest. 'Mijn ouders zijn in 1994 omgeschakeld naar een biologische boerderij, daarvoor hadden zij een gangbaar bedrijf. Ze gebruikten al weinig bestrijdingsmiddelen en wilden graag kijken hoe ze dat nog verder terug konden dringen. Toen hebben ze er voor gekozen om een biologisch melkveebedrijf te worden. In de tijd dat mijn ouders omschakelden naar biologisch, was het nog vrij onzeker of er ook markt was voor biologische producten. Het was een spannende beslissing maar zeiden tegen elkaar: ‘’we gaan er gewoon voor. We hebben niks te verliezen en als het niet loopt, kunnen we altijd nog terug naar gangbaar.’’ Mijn ouders waren één van de eerste in die tijd die omschakelden naar biologisch boeren.' Er zijn natuurlijk wel wat verschillen tussen een biologische boer en een gangbare boer, Auke legt het ons uit. ‘Er zijn een paar basis dingen die het verschil maken. Een biologische boer mag geen kunstmest gebruik en geen chemische bestrijdingsmiddelen om onkruiden te bestrijden. Ook hebben biologische boeren minder dieren per hectaren en moeten de dieren in de stallen meer ruimte hebben. KLAVERS EN KRUIDEN Als biologische boer mag je geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Om toch een goede productie van je grasland te halen, gebruikt een biologische boer klavers en kruiden. Klavers zorgen ervoor dat het gras beter kan groeien door stikstof uit de lucht te binden en kruiden groeien bijvoorbeeld beter door in een droog jaar. Kruiden en klavers zijn heel belangrijk in een biologisch bedrijf, die zorgen dat de natuur de grasgroei bevordert.

En van grasgroei wordt Auke erg blij. 'Wij vinden het erg belangrijk dat de koeien veel gras eten. Dit heeft twee redenen. Ten eerste is gras een goedkoop product voor de boer. Ten tweede levert gras uiteindelijk ook een prachtig product op. Met alles wat de koe aan vers gras eet, daarmee kunnen wij meer uit de melk halen. Wij proberen de koeien begin maart naar buiten te doen, dan begint het gras net te groeien. Halverwege november halen we de koeien weer naar binnen. Van 1 april tot en met 1 oktober lopen de koeien zelfs dag en nacht buiten.

Dit vinden wij een mooie manier van boeren en zo blijven de koeien zo veel mogelijk gezond.

Iedere dag krijgen de koeien een nieuw perceel om op te grazen. Wij proberen in het klein de wilde dieren op de Savannes na te bootsen. Deze dieren eten het gras wat goed is en trekken dan weer verder naar een andere plek waar vers gras is. Dit proberen wij met de koeien ook te doen, alleen kunnen wij natuurlijk sturen waar de koeien heen gaan. Door de koeien elke dag op een ander perceel te weiden, bevorder je de grasgroei en krijg je dus meer gras. Zo maken we op een handige manier gebruik van de natuur.’

DE WERKDAG VAN AUKE

Auke is in 2019 zelfs uitgeroepen tot Beste Graslandboer van Nederland, een eretitel! Hij is dus veel met grasmanagement bezig, maar dat is natuurlijk niet het enige wat hij doet. Een boer heeft veel gevarieerd werk en daarom vertelt Auke ons hoe zijn werkdag eruit ziet. 'Om kwart voor zeven gaat mijn wekker en ga ik de koeien melken. Wij hebben geen melkrobot,

dus sluiten alles nog handmatig aan bij de koe. Meestal duurt het koeien melken een uurtje. Mijn moeder helpt in de ochtend ook altijd even mee op de boerderij. Als het melken klaar is gaan de koeien weer naar buiten. In de ochtend maken we de ligboxen in de stal schoon.

Daarnaast doen we vaak een rondje langs de kalfjes en pinken (oudere kalfjes) die niet dichtbij huis lopen en kijken we op grasland of we bijvoorbeeld gras moeten maaien voor onze winter voorraad. Na deze werkzaamheden is de ochtend alweer voorbij. In de middag heb ik vaak wisselende werkzaamheden te doen. Denk aan het onderhouden van de stal,

schoonmaken, kalfjes instrooien of onkruid wieden. We hebben bijvoorbeeld soms een giftige plant in de wei en die moeten we dan weghalen, want bestrijdingsmiddelen gebruiken we natuurlijk niet. In het voor- en najaar krijgen we veel kalfjes en ben ik daar druk mee. Rond kwart over vier gaan we de koeien weer ophalen uit het land (lopend) en starten we weer met melken. Meestal zijn we om half zeven klaar en zit mijn werkdag er op.’

TOEKOMSTDROMEN?

'Vorig jaar zijn mijn ouders verhuisd en heb ik samen met mijn vriendin intrek genomen op de boerderij. Over een paar jaar gaan mijn ouders uit het bedrijf en neem ik het over. Ik vind het prachtig om te boeren en hoop dat we dat nog heel lang kunnen doen. Dat is mijn grootste

droom en ik hoop dat wij als bedrijf ook nog jaren mee doen. Daarnaast wil ik in de toekomst graag kijken hoe wij bepaalde vormen van natuurbeheer en biodiversiteit in ons bedrijf kunnen toevoegen. Ik wil het op zo’n manier inpassen dat we er zelf wat aan kunnen verdienen en dat de natuur er ook meer aan heeft.'

Recente blogposts

Alles weergeven
Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page