KAASFANAAT AAN HET WOORD.

NAAM Jan Kaan, Klaas Kaan en Arie Kaan LEEFTIJD 61, 30 en 27 jaar EIGENAREN VAN

Kaan’s Kaashandel in Alkmaar en Hoorn MOTTO Leeftijd is niet belangrijk, tenzij je een kaas bent HET LEUKSTE AAN DIT VAK Het contact met de klanten en de afwisseling in de winkel, dat ze álle kazen kunnen proeven en natuurlijk niet te missen; lol maken met elkaar.


Voor de vraag; ‘’hoe is het allemaal begonnen?’’ gaan we bij Kaan’s Kaashandel ver terug in de tijd…


In 1913 is de eerste generatie, Klaas Kaan, begonnen als groothandelaar in kaas. Naast zijn groothandel, had hij ook een kaasspeciaalzaak. Omdat zijn vrouw geen werk had, opende hij deze winkel voor haar. Dit was de winkel in Hoorn, die daar op dit moment nog steeds gevestigd is. In 1930 is er een tweede winkel bijgekomen, de kaasspeciaalzaak in Alkmaar. Na de eerste generatie heeft de tweede generatie, de vader van Jan, Bob Kaan, het overgenomen. Hij vond de groothandel maar niks en besloot om door te gaan met alleen de twee winkels. Hij stootte daarom ook drie van de vier pakhuizen af en is doorgegaan met één pakhuis. Jan Kaan, de derde generatie, was 18 jaar toen hij besloot te stoppen met school en volledig mee te gaan draaien in de winkels van zijn vader. En nu vandaag de dag werken de zoons van Jan Kaan, Klaas en Arie, als vierde generatie dagelijks mee in de twee winkels en het pakhuis.



‘’De passie voor kaas was er bij mij niet gelijk, maar ik wist wel dat ik in de detailhandel wilde werken. Op een gegeven moment ben ik hier eigenlijk ingerold. Je werkt eerst wat zaterdagen en af en toe ook doordeweeks en dat beviel mij eigenlijk zo goed dat ik nu volledig in de zaak zit, aldus Arie.’’


Klaas had juist al wel de passie voor kaas, maar wist niet of hij dit zijn hele leven zou willen doen. ‘’Ik heb eerst een studie gevolgd; Bedrijfseconomie. Na mijn studie

wist ik niet precies wat ik wilde en uiteindelijk dacht ik; toch maar de zaak in. De afwisseling maakt het trouwens erg leuk, zo sta ik in de winkels, doe ik de administratie en onderhouden we natuurlijk onze kazen in ons eigen pakhuis, aldus Klaas.’’


Over het pakhuis gesproken, de mannen noemen dat hun kracht. ‘’Wij kopen bij onze groothandel de kaas jong in. We doen in het pakhuis alles zelf; keren, schoonmaken

en paraffineren. Een leuk weetje trouwens, vroeger was het in de zomer moeilijk om het koel te houden in het pakhuis. Mijn vader loste dit probleem op door emmers koud water in de gangpaden te gooien of door juten zakken te vullen met koud water, aldus Jan.’’


De drie mannen doen het niet helemaal alleen. De vrouw van Jan, Ditta, werkt ook mee in de winkels. Daarnaast hebben ze ook een vaste medewerker in Alkmaar, Martijn.

Hij is begonnen als weekendkracht bij Jan, maar werkt inmiddels al 30 jaar bij Kaan’s Kaashandel! En ook de vrouw van Martijn, Dieteke, werkt één dag in de winkel

in Hoorn.



‘’In Hoorn en Alkmaar hebben we een vaste klantenkring. We merken trouwens wel een verschil tussen de twee winkels. In Alkmaar is veel meer concurrentie en letten

mensen meer op de prijs. Hier spelen we ook op in door hier meer met acties te werken. Tijdens de kaasmarkt, van april tot en met september, staan we ook met een kraam

op deze markt. Hiermee spreek je een groot deel van de toeristen aan. In Hoorn gaat men vooral voor kwaliteit. We verkopen hier ook wat meer ‘specialere kazen’, zoals

Boer’n Trots of Pure Jersey kaas.’’


Op de vraag of de twee winkels ook allebei een eigen populaire kaas hebben die het meest wordt verkocht zit weinig verschil. In Hoorn wordt het meeste Beemster van ’t mes Jong Belegen verkocht en in Alkmaar het meeste Beemster van ’t mes Extra Belegen. Én natuurlijk in de graskaasperiode wordt door het overgrote deel voor

graskaas gekozen.


‘’Er wordt het hele jaar door naar graskaas gevraagd, bij sommige klanten valt het kwartje nog niet helemaal dat graskaas alleen beschikbaar is in een bepaalde periode.

graskaas wordt in Hoorn heel erg veel verkocht, meer dan in Alkmaar. In de eerste zes weken gaan er gemiddeld 10 kazen per week de deur uit. Een leuk weetje, dit is 720

kilo kaas in zes weken!’’


"IN HOORN WORDT HET MEESTE BEEMSTER VAN 'T MES JONG BELEGEN VERKOCHT

EN IN ALKMAAR HET MEESTE BEEMSTER VAN 'T MES EXTRA BELEGEN."


In deze editie van de Vers van ’t mes staan ook heerlijke BBQ recepten. Klaas en Arie houden er wel van om in de zomer de BBQ af en toe aan te steken, maar Jan niet. Jan heeft wel een andere hobby die hij graag in de zomer doet. Zo gaat hij graag wandelen of fietsen en gaat hiervoor dan ook geregeld naar Duitsland toe. Ook Klaas en Arie fietsen en wandelen graag en doen dit het liefst ook in het buitenland, zoals Italië of Frankrijk.


Natuurlijk hebben de drie heren ook een favoriete kaas, alle drie verschillend! Jan eet het liefst zacht belegen geitenkaas. Klaas kiest voor Komijnekaas of Pure Jersey Romig Belegen en Arie gaat juist voor Boer’n Trots Koe. Aan toekomstdromen ook geen gebrek. Ook al zijn er al twee winkels, Klaas en Arie zien er in de toekomst graag nog wel een winkel bij. Jan wil graag zo lang mogelijk in de winkels blijven werken. ‘’Zo lang ik de gezondheid nog heb, wil ik de komende jaren nog lekker in de winkels blijven werken. Het voordeel is wel dat ik twee goede opvolgers heb natuurlijk, dus tegen die tijd kan ik het langzaam gaan afbouwen.’’




Recente blogposts

Alles weergeven
Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png