De André hoeve', De boerderij van de toekomst
- ehoogendoorn
- 17 mei 2021
- 4 minuten om te lezen
NAAM André, Jolanda en Stan Schilder LEEFTIJD Andre (54), Jolanda (51), Stan (19) OPLEIDINGEN André: Landbouwschool (M.L.S) Jolanda: administratief/secretarieel opleiding M.E.A.O en Zorgopleiding begeleider zorgboerderij (niveau 4) Stan: V.M.B.O. Clusius. MOTTO We werken met onze handen, met ons hoofd, maar vooral met ons hart.

HOE HET ALLEMAAL BEGON...
De André Hoeve bestaat al sinds 1851. Inmiddels zijn André en Jolanda en hun vier kinderen Bo, Linn, Mel en Stan de 5e generatie Schilder die actief zijn op de boerderij. Iedereen vervult een andere rol. Naast de melkveehouderij, hebben ze ook een zorgboerderij met dagbesteding en een evenementenbureau Fun by André Hoeve. Stan is naast zijn opleiding veehouderij veel te vinden tussen de koeien. In 2020 is Stan toegetreden tot de V.O.F. Dat de opvolging geregeld is, was cruciaal voor het verder uitbouwen en investeren in het bedrijf.
DE TOEKOMST...
Doordat de opvolging geregeld is, zagen Andre en Jolanda mogelijkheden in de bouw van de nieuwe CONO stal. Een duurzame stal die gericht is op de toekomst en het welzijn van de koe. De kaasmakerij van CONO kaasmakers (dé kaasmaker van Beemster van ’t Mes) in de Beemsterpolder was het voorbeeld voor het ontwerp van de stal. Een ontwerp dat duurzaamheid, dierenwelzijn en bijdragen aan het landschap verenigt.
Als je aan komt rijden op het erf van de André Hoeve staat er een bord dat de Beemster stal een diervriendelijke stal is. Dat is het zeker! Er zijn nieuwe technieken toegepast zoals bijvoorbeeld houten spanten i.p.v. ijzeren spanten. Zo hebben de koeien zo min mogelijk last van de straling. Dit is veiliger voor de koeien en een bijkomend voordeel is dat het de uitstraling van de stal ten goede komt.
De vloer is gemaakt van beton en rubber, wat voor een deel ook bestaat uit gerecycled materiaal. De koeien beschikken over ruime ligboxen en looppaden. De André Hoeve heeft in totaal 200 koeien. Doordat er een koe-volgsysteem aan de stal gekoppeld is, kunnen ze de koeien 24/7 monitoren. Zodra er wat aan de hand is met één van de koeien, dan krijgt Andre een melding. De stal is hierdoor helemaal ingericht volgens de laatste technologieën op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn.
WEIDEMELK...
Dierenwelzijn staat hoog in het vaandel bij Beemster van ’t Mes en daardoor is de kaas 100% gemaakt van weidemelk. Weidemelk houdt in dat de kaas gemaakt is van melk van koeien die 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag in de wei staan. In het voorjaar gaan de koeien weer de wei in en kunnen ze lekker grazen tussen het verse gras. Volgens Andre, Jolanda en Stan hoort een koe in de wei, daarom weiden ze hun koeien zoveel mogelijk. Ze lopen van eind maart tot en met half oktober zeker tien uur per dag in de wei. Tijdens de warme zomerdagen kunnen de koeien schaduw zoeken onder de bomen die zich bevinden op de weilanden. Met extreem warme zomerdagen houden ze de koeien overdag binnen, waar het koeler is door het geïsoleerde dak en gaan ze ‘s nachts de wei in. De koeien krijgen elke dag een nieuw stuk land tot hun beschikking waar ze heerlijk kunnen genieten van vers gras.
Wist je dat het jongvee pas vanaf acht maanden de wei in gaan? Ze zijn op die leeftijd pas gewend aan de sloten en draden die langs de weilanden lopen. Als ze jonger zijn zien ze het gevaar nog niet en is het risico groter dat ze in één van de sloten terecht komen.
CONO Kaasmakers stimuleert hun boeren om de koeien in de wei te laten lopen met een weidegangpremie. Dit resulteert in mooie cijfers. De Beemster van ‘t Mes boeren doen aan weidegang en de koeien staan gemiddeld 185 dagen per jaar in de wei! In deze graskaasperiode zoomen we hier met name op in, want over echte grasmelk bestaat nog wel eens wat verwarring. Grasmelk is de eerste melk van de koe wanneer ze in het voorjaar de wei in gaan. Wanneer de koeien de wei in gaan, is weersafhankelijk. Gras groeit naarmate de zon schijnt en de temperatuur hoger wordt.
DUURZAAMHEID...
Naast dierenwelzijn doet de nieuwe Beemster stal ook aan verduurzamen. Achter de stal bevindt zich de mono-mestvergister. De mono-mestvergister zet de mest om in warmte en elektriciteit. De winst hieruit is zo groot dat ze de hele boerderij en de naastgelegen woonwijk kunnen voorzien van elektriciteit. Een win-win situatie.
ANDRÉ HOEVE ONDERNEEMT MET HANDEN, HOOFD EN HART...
Ondernemen doen ze bij de André Hoeve met hun handen, hoofd en hart. De zorgboerderij is vanuit het hart, de passie en liefde voor het boerenleven van André en Jolanda ontstaan en is een groot onderdeel van alle activiteiten die plaatsvinden op de André Hoeve. De zorgboerderij biedt een dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking, psychische klachten of bijvoorbeeld ADHD, down syndroom of autisme. Veel van hen komen uit de buurt en worden dagelijks opgehaald en weer thuis gebracht. Jeffrey werkt al 15 jaar op de zorgboerderij en was er als eerste bij. Hij weet je alles te vertellen over de André Hoeve, het is er in elk geval nooit saai. Er is altijd wel wat te doen, van de kalfjes verzorgen tot de paarden borstelen of eieren rapen voor de Voedselbank van West-Friesland. De André Hoeve heeft een maatschappelijk verantwoorde functie op vele vlakken.
VANDAAG DE DAG...
Zoon Stan is sinds 1 januari 2020 ook toegetreden tot de V.O.F. Hij draait nu volledig mee op het bedrijf. Afgelopen maart is er een activiteit op de boerderij bij gekomen. De André Hoeve heeft er een winkel bij waar ze mooie geschenkpakketten verkopen. Naast de winkel zijn ze in de zomer ook druk met activiteiten rondom de boerderij. Kinderfeestjes, familiedag of een vrijgezellenfeest, het is allemaal mogelijk bij de André Hoeve.
Comentarios