top of page

Zuid-Amerikaanse kaas / Quesos SudamericanosDit keer zijn we op het continent Amerika en wil ik graag inzoomen op het Zuid-Amerikaanse deel. De eetgewoonten van de oorspronkelijke bewoners in Zuid-Amerika zijn beïnvloed door overzeese ontdekkingsreizigers en kolonisten en werden vermengd met Afrikaanse invloeden. Het resultaat is een bijzondere eetcultuur waar erg lekkere, gezonde en zeker ook afwisselende gerechten in te vinden zijn. Ook daar zijn aparte kaassoorten te vinden, vaak vergelijkbaar met Europese kazen.


In de karakteristieke eetcultuur komt vooral veel vlees en vis voor, vaak gegrild op houtskool. Daarnaast worden bonen, groenten, rijst en meel en mais in oneindig veel variaties in gerechten verwerkt. Het valt op dat in maaltijden kaas vaak als toevoeging wordt gebruikt. Net zoals in het Midden-Oosten worden volgens de traditie soorten gebruikt die in de directe omgeving worden gemaakt. Per land of streek op dit continent kunnen gerechten met dezelfde naam daarom soms behoorlijke smaak verschillen opleveren; hoe spannend mag het zijn!?


Het leven in Zuid-Amerika speelt zich vooral buiten af, op de lokale markten en ook op de vele stranden zijn de echte authentieke Zuid-Amerikaanse ‘streetfood’ gerechtjes te vinden. Zoals bijvoorbeeld de Buñuelos; heerlijke, gefrituurde kaasballen, ongeveer zo groot als een golfbal, gemaakt van licht gezouten deeg en brokjes feta-achtige kaas. Coalho is een Braziliaanse op de barbecue gegrilde kaas met wat kruiden op een satéstokje, Halloumi is hiervoor goed te gebruiken. Empanada's; gevulde deeghapjes in de vorm van een halve maan, gevuld met een op Taleggio lijkende kaas en wat groente en/of ham. Ook Burrito; een opgerolde tortilla die je in verscheidende maten tegenkomt; deze wordt vaak gevuld met een boven houtskool gesmolten gerookte kaas zoals de Italiaanse Scamorza.


Een leuke keuken houden ze erop na in Zuid-Amerika want zowel voor maaltijden als de streetfood gerechtjes kennen de bewoners een grote vrijheid in de samenstelling. Als de basis componenten er in elk geval zijn kunnen de aanvullingen en kruiden naar eigen inzicht en smaak aangepast worden. Best mogelijk dat dit bijdraagt aan het feit dat de bevolking ondanks de nog steeds spelende armoede, één van de gelukkigste ter wereld is.


Graag wens ik u een mooie en zeker smakelijke zomer toe, rijkelijk gevuld met lekkere op houtskool gegrilde kaasgerechten uit Zuid-Amerika.


Binnenkort mag ik van een hele lange vakantie gaan genieten, anders geformuleerd: mijn pensioen is aanstaande. Collega kaasfanaat en Fromager Melvin neemt het schrijven van deze column over; Melvin, heel veel succes gewenst en u veel leesplezier!


Ik wil afsluiten met de kreet die in de jaren 70 op ‘mijn kaasvrachtauto geschreven stond:


Een maaltijd zonder kaas is werkelijk te dwaas!

Met de hartelijke groeten van mijn baas!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page