top of page

bbq-en als een (elen)baas

NAAM Leonard Elenbaas LEEFTIJD 41 BEROEP Green Egg specialist, chefkok en B&B eigenaar EIGENAAR VAN Pure Passie on Tour PASSIE VOOR alles wat met vuur te maken heeft KOMT UIT Goes (oorspronkelijk) woont nu in Heijningen FAVORIETE KAAS Een uitgesproken geitenkaas!


MAAK KENNIS MET LEONARD ELENBAAS

Deze echte BBQ allesweter heeft een passie voor alles wat met vuur en BBQ te maken heeft. Dit heeft hij zeker niet altijd gedaan. Oorspronkelijk was Leonard infanterist bij het Korps Mariniers. Op uitzending naar Ethiopië en later gestationeerd op Curaçao. Daar ging hij uit dienst om vervolgens de horeca in te gaan. Door de ervaring op Curaçao besloot hij bij terugkomst in Nederland een koksopleiding te starten om vervolgens een eigen restaurant te openen in een oude kroeg. De kroeg liep enorm terug sinds het rookbeleid in 2009 werd ingevoerd en daarom verbouwden ze het tot een restaurant.


PASSIE VOOR MOOIE PRODUCTEN

Leonard heeft een enorme passie voor verse, mooie producten. ‘We voerden in ons restaurant een Frans- Nederlandse keuken en ik maakte alles zelf. Ik ging voor bijna alle groeten naar mijn eigen tuinders, ging naar jagers voor mooie stukken vlees, had contacten met vissers. Ik liet zelfs mijn eigen kaas maken, met mijn zelf geplukte Rucola. Zuivelboerderij van Winden in Schipluiden deed dit voor mij. Het was een prachtige

tijd, waarin ik veel heb geleerd!’


WAAROM HIJ NIET NOG STEEDS IN ZIJN RESTAURANT WERKT?

‘De directeur van Big Green Egg Europa kwam vaak bij mij eten met zijn klanten. Na het diner kwam ik zelf vaak aan tafel om uit te leggen hoe dingen klaar gemaakt werden en waar de producten vandaan kwamen. Zo raakte ik met hem aan de praat en een week later stond er een Big Green Egg in mijn keuken. Helaas moest het restaurant plaats maken voor een rotonde. We moesten er dus uit en ik besloot als ZZP-er verder te gaan.' Inmiddels doet Leonard alles wat met BBQ’en te maken heeft. Workshops op locatie, het trainen van chefs en hij schrijft boeken. Afgelopen jaar kwam het 6e BBQ boek uit. Één die volledig vegetarisch/veganistisch is; Groen op Kolen. De boeken schrijft hij samen met Jeroen Hazebroek. Er zijn zo veel verschillende technieken. Een echte BBQkenner smult ervan, maar ook voor een beginner is het boek een ideale handleiding. Uitleg hoe je vuurtje moet stoken tot het stap voor stap meenemen in de bereiding van simpele recepten en bereidingswijzen. Daarom is het boek zo geliefd. Het is veel meer dan enkel eten op de BBQ leggen. Je kunt grillen, bakken, roken en niet alleen maar vlees, ook brood, taart en bietjes bijvoorbeeld.'


DAT SUCCES MOET VAST VERDER GAAN DAN NEDERLAND ALLEEN.

"Ja zeker, het eerste boek ‘Hete Kolen’ is inmiddels in meerdere talen verkrijgbaar. En is te koop in Amerika via Amazon. Ik werk steeds vaker in het buitenland waar ik word ingevlogen voor cateringklussen en workshops. Van Bangkok naar Praag tot Amerika. Voor bedrijven, maar ook diverse particuliere feestjes. Het tofste wat ik heb mogen doen is de catering verzorgen op het dak van een hotel in Bangkok. Ik dacht toen echt ‘dreams can come true’."


HEB JE JE VERLEDEN BIJ HET KORPS MARINIERS HELEMAAL VAARWEL GEZEGD?

‘Nee zeker niet, ik train ze. In de tijd dat ik het restaurant had heb ik van jagers geleerd hoe ik moet uitbenen. Ik train nu de mariniers in opleiding hoe ze onder andere kip moeten slachten en bereiden’.


WAT BETEKENT KAAS IN JOUW WERK?

‘Kaas heeft net als specerijen, hele uitgesproken geuren en smaken. Én je kunt ze op vele manieren gebruiken in gerechten. Kaas kan bij vis, vlees, groente en fruit. Het is echt een geweldig product.


"KAAS HEEFT NET ALS SPECERIJEN, HELE UITGESPROKEN GEUREN EN SMAKEN."


EN JE FAVORIET?

‘Dat is toch wel geitenkaas met een uitgesproken smaak. Heerlijk bij bietjes en honing, een geweldige combinatie! Oh ja, én brood met noten en vruchten gecombineerd met een goede blauwader!'


NIEUWE UITDAGINGEN?

‘Die ben ik onlangs gestart. Met mijn vriendin heb ik een prachtige boerderij gekocht in Heijningen. Hier zijn we inmiddels een Bed and Breakfast begonnen, enorm tof

project!'


Meer weten over Leonard & Pure Passie on Tour? KIJK OP WWW.PUREPASSIEONTOUR.COM

LEONARD ELENBAAS


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page