top of page

De feestelijke kaasplank van lizzy

NAAM Lizzy BEROEP Marketing manager & kaasmeid LIEVELINGSKAAS Boer'n Trots Honing Geit TruffelInmiddels kan ik wel stellen dat ik geel bloed heb. Na mijn studie rolde ik de wereld van de kaaslekkernijen in. Als marketeer viel ik dagelijks met mijn neus in de boter, uhh kaas. Ik moet bekennen dat ik tien jaar geleden niet alle soorten kaas even lekker vond. Maar met dagelijks de mooiste kazen om je heen ga je vanzelf wat meer experimenteren. Zeker blauwaderkaas heb ik moeten ‘leren’ eten. Eén van mijn favoriete blauwaderkazen is de blauwaderkaas van bastiaansen. Naast dat de smaak heerlijk en toegankelijk is (de smaak is niet té heftig), word ik vanuit mijn vak ook enorm enthousiast over de ontstaansgeschiedenis van deze kaas. Het is niet, zoals je bij blauwader zou denken, een kaas van franse afkomst, maar een oer-hollands product! Een goudse kaas, maar dan met een blauw karakter.


De smaak van blauwaderkaas combineert goed met iets zoets zoals een vijgenbrood of verse druiven. Dat mag wat mij betreft dan ook niet ontbreken als extra smaakmaker op de kaasplank. Dat zoete is trouwens ook heerlijk in combinatie met de Oude Pure Jersey kaas. Een oude kaas, met een enorm smedig karakter. Smedig is een echte vakterm die we gebruiken om aan te geven dat de kaas een mooi vol en zacht mondgevoel heeft. Hiermee onderscheidt de Pure Jersey Heerlijk Oud zich van andere oude kazen. Hoe dat komt? De melk van Jersey koeien heeft een andere samenstelling van vetten en eiwitten. De samenstelling zorgt niet alleen voor een andere smaak van de melk, maar heeft ook invloed op de smaak bij het rijpen van de kaas.


Een andere kaas die terugkomt op de plank is de Boer’n Trots Geit Fenegriek: mijn old-time favorite! Ik vind de nootachtige smaak van de fenegriek in combinatie met het iets zoete en smedige karakter van deze geitenkaas echt een feestje. De kaas smelt op je tong. Ik weet nog dat ik deze kaas voor het eerst thuis liet proeven. ‘Geitenkaas?’ ‘Proef nou maar! Is echt lekker’ Sinds dat moment zijn ze fan. Ik heb voor een brie gekozen op de kaasplank, omdat dit een allemansvriend is. Voor de echte buitenlandse kaasliefhebber is het misschien een beetje als ‘vloeken in de kerk’, maar ik vind het een mooie kaas om de plank mee te starten. Bovendien is de kaas een echte favoriet onder mijn kinderen, dus met mijn familie-kerst-kaasplank echt een must!Minder geschikt voor kinderen is mijn Langres. Niet zo zeer wegens de smaak van de kaas, ook al is die erg uitgesproken, maar vooral door de toevoeging van Prosecco. Vakidioot Jos Waaijer, ook wel bekend uit dit blad in de rubriek over Buitenlandse kaas, leerde ons ooit dat je heel eenvoudig van een Langres een bijzondere smaakmaker kan maken door de kaas simpelweg te beschenken met prosecco en te serveren met rood fruit. Laten die twee nu toevallig mijn favorieten zijn. Dit moet je echt zelf proberen! Super simpel en je maakt direct indruk op het (kerst)diner. Dan rest mij verder niets meer dan u zeer smakelijke feestdagen te wensen en een heerlijk en bovenal gezond 2022.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page