top of page

FOODFOTOGRAAF sIMONE'S KITCHEN

NAAM Simone van den Berg LEEFTIJD 56 EIGENAAR VAN Simone’s Kitchen GEK VAN

katten Humphrey & Buffy FAVORIETE KAAS Hoe ouder, hoe beter MOTTO Life is too short to not live it up a little GROTE VOORBEELDEN William Meppem (fotograaf) &

Donna Hay (voedselstyliste/schrijfster)Grote kans dat je een keer watertandend naar een receptfoto in de Vers van ’t mes hebt gekeken. Waarschijnlijk ben jij er als lezer nooit mee bezig geweest maar een hoop van deze prachtige fotografie komt bij onze vaste Foodfotograaf vandaan; Simone van den Berg, het brein achter Simone’s Kitchen. Samen met een styliste, weet zij als geen ander onze kaas en de essentie ervan zó mooi vast te leggen. Ze is gek op kaas en neemt dan ook tijdens het ‘shooten’ graag een hapje van al dat lekkers!


PASSIE VOOR FOOD/FOTOGRAFIE

Simone begon in 2006 met fotografie en, net als een paar van haar grootste inspiratiebronnen uit de fotografie wereld, startte ze een blog; Jungle Frog Daily

Adventures. “Ik had eigenlijk géén idee waar ik dan over zou moeten bloggen. Mijn eerste posts waren foto's van bloesembomen en een baby. Ik wist nog niet precies welke kant ik op wilde, maar ik volgde wel al een aantal foodbloggers omdat ik gek was op koken. En toen dacht ik; weet je wat? Ik ga over eten schrijven en ik zet het op de foto. De eerste foto’s wil je trouwens écht niet zien, die vind ik verschrikkelijk. Maar toen ben ik workshops gaan volgen in het buitenland en ik heb heel veel geoefend. En zo word je natuurlijk gaandeweg steeds beter. Ik ben tegenwoordig maar gestopt met het tellen van het aantal boeken waar ik de fotografie voor heb verzorgd, het zijn er in ieder geval al meer dan 60” lacht Simone.


CREATIEVE DUIZENDPOOT

Inmiddels is Simone een bekende naam in het wereldje en is zij naast foodfotograaf ook nog food- en travelblogger, healthcoach, ontwikkelt ze recepten en heeft ze menig workshop gegeven. Binnenkort gaat ze er zelfs eentje in het buitenland organiseren! Naast dit alles heeft Simone ook twee boeken geschreven, een kookboek en een boek over foodfotografie. Simone: “Het leukste van zo veel dingen kunnen én doen is de afwisseling. Het is ook wel ‘typisch Simone’, ik kan namelijk heel slecht maar één ding doen. Stilzitten is niet mijn sterkste punt.


STIJLEN & TRENDS

Afgelopen jaren kon je wel zeggen dat het ‘Scandi’ (Scandinavisch, Minimal) stijltje de foodfotografie domineerde. Veel fotografie zag er heel rustig, echt en vooral eetbaar uit. Styliste Alexandra Hereijgers, waar Simone veel mee samenwerkt: “We zien dat deze stijl de komende jaren toch wel een beetje gaat verdwijnen en men om gaat naar felle(re) kleuren. Foodfotografie mag er uit gaan zien als een (eetbaar) kunstwerk. De jaren 90 komen weer een beetje terug.” Simone: “Zelf houd ik me niet zo bezig met trends. Ik kijk meer naar wat ik op dat moment mooi vindt en ga mee met de seizoenen. De trends en stijlen worden meestal verzorgd door de styliste. Maar stiekem heb ik wel een voorkeur voor hele donkere, rauwe fotografie.”


"STIEKEM HEB IK WEL EEN VOORKEUR VOOR HELE DONKERE, RAUWE FOTOGRAFIE."


OP DE MARKT

Sinds een jaar of vijf is Simone ook te vinden op verschillende markten, tenminste haar eigen producten dan. Haar ex-man Tom staat hier met verschillende soorten olie en azijn onder het eigen label van Simone’s Kitchen. Simone: “Tom was salesmanager in de uitzendbranche en hij voelde zich daar niet zo op z’n plek. Toen zijn we gaan brainstormen om een functie te vinden binnen mijn blog waar hij zich op kon gaan richten. En daar kwam uit dat we deze producten onder eigen label konden verkopen.”


BIJZONDER VAK

Foodfotografie is een vak apart, dat is wel te zien aan de prachtige foto’s, het mooi gestylde eten en alle mogelijke opstellingen. Simone: “Er komt wel wat meer bij kijken dan een ‘druk op de knop’. Soms krijg ik aanvragen waar ik wel een beetje om moet lachen. Klanten willen hun product net zoals de McDonald's hamburger op de foto laten zetten. Alleen dan graag 100 foto’s op één dag. Het besef is er soms niet dat je al een dag kwijt kunt zijn om die hamburger perfect op de foto te krijgen. Een heel team kan uren in de weer zijn met een pincet om nét dat ene perfecte plaatje te krijgen.”


CULINAIRE REIZEN

Simone heeft aardig wat reizen gemaakt, ook werk gerelateerd. En zeg nu zelf, wat is er leuker voor een foodfotograaf/food- en travelblogger dan de lokale keuken uit te proberen. Inspirerend is het zeker. “Culinair gezien houd ik erg van Azië en dan specifiek de Vietnamese en Thaise keuken. Het gekste wat ik in Azië ooit heb gegeten zijn sprinkhanen en meelwormen. Verrassend genoeg vond ik de meelwormen erg lekker, ze smaken een beetje naar ‘Pomtips chipjes’,”vertelt Simone lachend.


MEER ZIEN VAN SIMONE?

WEBSITE: www.simoneskitchen.nl

INSTAGRAM: @simoneskitchen

FACEBOOK: /simoneskitchenNL

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page