top of page

Het laatste gras... op landgoed kaamps

Femke vertelt over het laatste gras op landgoed Kaamps. 'Koeien verdwijnen veelal uit het Nederlandse landschap, elk jaar rond oktober. Dan gaan de koeien weer voor het eerst echt “op stal”. Een precieze datum is hier niet voor te prikken, want het hangt af van de grasvoorraad op het land.'


Eind september is door ons het laatste gras van het land gehaald. Elke keer weer een heerlijk moment, gras maaien, die geur van vers gemaaid gras, fantastisch. Ik zie u denken, waarom “vreten” de koeien dit smakelijke gras niet lekker van het weiland? Hier zijn verschillende redenen voor, één daarvan is dat de lekkerste delen van het gras al weg zijn gegeten door de koeien. Dan is het goed om te maaien. Het gras kan dan weer groeien en zo hebben de koeien altijd lekker, vers gras vol met eiwitten, vitamines en mineralen. Een andere reden om het gras te maaien is om ervoor te zorgen dat de koeien voer hebben in de winterperiode. Dit gemaaide gras wordt ingekuild. Wel grappig, want als boerendochter weet ik wat inkuilen en ingekuild gras is, maar steeds vaker besef ik mij dat dit toch wel echt een vakterm is. Om het goed uit te leggen, heb ik even de exacte betekenis opgezocht in De Dikke van Dale. Inkuilen is een bewaartechniek welke op grote schaal wordt toegepast voor voer voor koeien. Het gras kan zo goed bewaard worden, om vervolgens in de winterperiode aan de koeien te voeren. Inkuilen kan op veel verschillende manieren, bij Kaamps hebben we “lasagnekuilen” en ja inderdaad, het wordt net zo opgebouwd als de Italiaanse lasagne. Laagje voor laagje. Door het jaar heen wordt gras gemaaid om zo laagje voor laagje in te kuilen. Hierdoor kunnen we de hele winterperiode onze koeien dezelfde voeding geven. Want elke keer dat het gras gemaaid wordt, zitten er dus in elke laag gras verschillende niveaus aan eiwitten, vitamines en mineralen. Door de lasagnekuil, waarbij we dus elke keer alle laagjes pakken, krijgen onze koeien uitgebalanceerde voeding.


Waarom ik dit uitleg, is omdat de koeien dus weer op stal gaan, wanneer hangt af van de grasvoorraad op het land. Het gras groeit namelijk nauwelijks meer in het najaar (uiteraard afhankelijk van het weer). Dit komt doordat de bodemtemperatuur te laag is, die moet zeker rond de 8 graden liggen om gras te laten groeien (let op bodemtemperatuur, niet de temperatuur gemeten in of aan een woning). Daarnaast kan het soms ook al te drassig (nat) zijn in het weiland. Als er te veel regen valt, kunnen de koeien het grasland kapot lopen. Dan valt er ook niets meer te grazen. En koeien moeten grazen/vreten om gezond te blijven. Dat is de reden dat ze “op stal” gaan, zodat wij ervoor kunnen zorgen dat ze in de stal hun lekkere gras krijgen en dat ze dus het hele jaar, ook als het gras niet meer groeit, wat lekkers en gezonds te vreten hebben.


Eenmaal terug in de stal, ontbreekt het ze aan niets. Er is een ruime stal, met extra veel daglicht, voldoende water om te drinken, heerlijk ingekuild gras, borstels om lekker gemasseerd te worden, waterbedden om op te liggen en ze kunnen zich laten melken wanneer ze willen.


Wanneer de koeien weer op stal staan, en het land niet meer bewerkt hoeft te worden, is er meer tijd om andere dingen te doen bij Kaamps. In oktober breekt voor ons het kerstpakketten seizoen aan, een drukke maar ook hele leuke periode, waarin we voor veel bedrijven en particulieren mooie en overheerlijke kerstpakketten mogen samen stellen. Zo blijven we lekker binnen bezig, totdat de koeien in het voorjaar weer naar buiten toe gaan en we weer een prachtig landschap vol met koeien hebben.

Recente blogposts

Alles weergeven
Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page