NAAM André en Astrid Bounovrie LEEFTIJD 60 en 57 jaar BEROEP Eigenaren Viaanse Kaashuis in Vianen. OPLEIDING Bakkerschool, Brood en Banketopleiding, LEAO.LEUKSTE AAN DIT VAK is de bijzondere beleving, iedere dag is anders. FAVORIETE KAASANDRÉ Beemster van ’t mes Extra Belegen en Boerenpracht Tomaat Olijf. FAVORIETE KAASASTRID Beemster van ’t mes Klassiek.
In het pittoreske stadje Vianen is de gezellige winkel van André en Astrid Bonouvrie gevestigd, het Viaanse Kaashuis. Een winkel die in 2014 opende en niet meer weg te denken is uit het straatbeeld. Iedereen kan hier terecht voor een heerlijk stuk Hollandse- of buitenlandse kaas én natuurlijk een gezellig praatje!
André komt uit de bakkerswereld en het verkopen zit in zijn bloed. ‘Mijn vader is altijd bakker geweest, hierdoor ben ik daar ook in gerold en ben ik 21 jaar bezorgbakker geweest (vanaf 18 jaar). Ik werkte in de bakkerij in Beesd en ik ging met een broodbus door de wijken in Culemborg en Buurmalsen en verkocht brood aan huis. Na mijn tijd als bakker ben ik aan de slag gegaan als vertegenwoordiger van delicatessen zoals olijven, tapenades, pesto’s en jammetjes. Mijn werk had geen affiniteit met kaas, ook al kwam ik wel vaak bij kaasspeciaalzaken om delicatessen te verkopen.’
Overname kaasspeciaalzaak
En zo zocht Jan Stasse in 2014 een opvolger voor zijn kaasspeciaalzaak in Vianen. Dit was één van de kaasspeciaalzaken waar André vertegenwoordiger was van de delicatessen. ‘Jan was een ondernemer met passie en had een goed draaiende kaasspeciaalzaak in het centrum van Vianen. Hij ging richting de pensioengerechtigde leeftijd en hij zocht dus een opvolger. Ik werd benaderd door Jan, was enthousiast en zo ging het balletje rollen. Ik heb een paar dagen meegelopen en ik was direct dol enthousiast. Uiteindelijk hebben we op 31 maart 2014 de winkel van Jan overgenomen. Wat ook nog een mooi voordeel was en natuurlijk nog steeds is, is dat de winkel dichtbij onze woonplaats Beesd is en we hierdoor de stap ook makkelijker hebben gezet.
Niet lang na de overname van de kaasspeciaalzaak is Irma bij ons komen werken en zij werkt nu al ruim 6,5 jaar bij ons. Zij werkt fulltime en is onze vaste kracht en zeer gewaardeerde steun. Irma heeft ook een eigen kaasspeciaalzaak in Tiel gehad en kent alle fijne kneepjes binnen het vak en heeft veel kaaskennis.’
Verhuizing
Het pand waar de kaasspeciaalzaak in was gevestigd, was een erg oud pand, dus wilde André in 2019 iets nieuws. ‘Wij wilden de winkel graag verbouwen en zijn met een interieurbouwer gaan kijken hoe we de winkel het beste konden herinrichten. Totdat in diezelfde periode aan de overkant van de straat een pand vrij kwam. Dit pand zijn we samen met de interieurbouwer gaan bezichtigen en wisten het gelijk; we moeten verhuizen en dit gaat het worden.
Samen met de interieurbouwer hebben we gekeken naar de meest handige indeling van de nieuwe winkel. We gingen van 42 vierkante meter naar 84 vierkante meter en kregen in de nieuwe winkel veel meer ruimte voor onze producten, waardoor we veel meer hebben kunnen omzetten. We zitten nu ruim drie jaar in het nieuwe pand en hebben hier geen moment spijt van.’
Publiek
Verheugend is volgens André dat er in de winkel ook veel (vaste) klanten komen uit omliggende dorpen als Everdingen, Hagestein, Lexmond, Meerkerk, Ameide en Hoef en Haag. ‘Vanaf april stappen hier ook weer veel bootjes- en campermensen binnen. Ook hebben we bezoekers van het plaatselijke museum bij ons als klant. Vooral die echte ambachtelijke winkeltjes zijn nog heel erg in trek bij toeristen.’
Merken
In de winkel verkopen André en Astrid buitenlandse kaas en Hollandse kazen zoals Beemster van ’t mes, Boer’n Trots, Blije Geit en diverse boerenkazen. ‘De meest hardlopende kaas in Vianen is de Beemster van ’t mes Jong Belegen, Extra Belegen en Boerenpracht Tomaat Olijf. En natuurlijk in de zomerperiode Graskaas! Naast kaas verkopen wij ook nog wijn, relatiegeschenken, bonbons, delicatessen en branden we onze eigen noten.’
Favoriete kaas
Een antwoord op de vraag wat de favoriete kazen van André en Astrid zijn, kan natuurlijk niet ontbreken. ‘Hoe ouder, hoe beter! Eigenlijk lust ik alles en kan het mij niet gek genoeg. Als ik dan echt moet kiezen dan ga ik bij de buitenlandse kaas voor de Epoise en bij de Hollandse kaas voor de Beemster van ’t mes Klassiek’, aldus Astrid. André daarentegen is niet zo’n buitenlandse kaas fanaat. ‘Een puntje brie is natuurlijk altijd lekker, maar ik ga liever voor een Hollandse kaas. Zo is de Beemster van ’t mes Extra Belegen écht mijn favoriet’, aldus André.
Toekomstdroom
‘We willen natuurlijk gezond oud worden en nog zo lang mogelijk van de winkel kunnen genieten. Over een paar jaar hopen we dan een mooie opvolger voor de winkel te vinden. Onze kinderen (23 en 27) willen het niet overnemen en volgen hun eigen pad, daarom hopen we over een paar jaar een mooie opvolger te vinden die de winkel met net zoveel enthousiasme wil runnen.
Comentarios