top of page

Kaasfanaat aan het woord

NAAM Johan Broeren LEEFTIJD 36 jaar BEROEP Eigenaar Het Kaashuis Uden OPLEIDING Horeca opleiding LEUKSTE AAN DIT VAK Klanten verrassen met nieuwe producten FAVORIETE KAAS De Kaltbach Creamy, een Zwitserse bergkaasIn het Brabantse Uden heeft de gezellige ondernemer Johan Broeren sinds vorig jaar oktober zijn eigen kaasspeciaalzaak, genaamd Het Kaashuis Uden. De kaaswinkel heeft Johan overgenomen van de vorige eigenaar, die na 36 jaar het stokje overdroeg om met pensioen te gaan.


De kaaswereld is Johan niet onbekend. ‘Ik heb de horeca opleiding gevolgd en mijn moeder werkte in een kaaswinkel in Heesch. Die eigenaar wilde een tweede kaaswinkel openen in Oss en deze winkel heb ik destijds mee opgestart. Na vijf jaar werd ik in de winkel benaderd door een grote kaasleverancier of ik voor hen wilde komen werken. Dit heb ik toen gedaan. Ik werd vertegenwoordiger, wat betekende dat de kaaswinkels nu mijn klanten werden in plaats van de consumenten. Zo werd ook Het Kaashuis Uden een klant van mij. Toen de voormalige eigenaar van Het Kaashuis vorig jaar met pensioen wilde, heeft hij mij gevraagd om de winkel over te nemen. Omdat ik het directe contact met de consumenten miste, heb ik besloten om dit avontuur aan te gaan.’


EEN NIEUWE SMAAK

Sinds vorig jaar oktober staat Johan dus weer in de winkel. Johan heeft de winkel wel een beetje aangepast om zo zijn eigen draai eraan te geven. ‘Samen met vrienden en familie heb ik de winkel een eigen sausje gegeven, zodat het meer bij mij past. Ik heb wel het geluk gehad dat Het Kaashuis Uden al een bekende winkel was in de regio. De uitgebreide klantenkring kon ik zo overnemen.’ Deze bestaande klanten kregen dus te maken met een nieuw gezicht in de winkel. Maar als je een tijdje bij Johan in de winkel staat, merk je dat alle klanten al erg bekend zijn met Johan, en Johan met de klanten. Maar exact onthouden wat de klant de vorige keer had besteld, dat lukt Johan nog niet bij iedereen. ‘Dit is ergens ook wel een voordeel, want zo kan ik mijn klanten elke keer weer wat nieuws laten proeven’ vertelt Johan lachend.


"IK HEB WEL GELUK GEHAD DAT HET KAASHUIS UDEN AL EEN BEKENDE WINKEL WAS IN DE REGIO”


En dat proeven, dat gebeurt in de winkel in overvloed. Het is bijna onmogelijk om langs te gaan bij Johan zonder dat je een stukje kaas geproefd hebt. ‘Ik wil mensen blijven verrassen met nieuwe smaken die voor hen nog onbekend zijn. Ook klanten die wekelijks langskomen, wil ik af en toe wat nieuws laten proeven. Het geeft elke keer voldoening als ik dan de reactie van de mensen zie wanneer ze iets nieuws ontdekken.’ Johan heeft ook een uitgebreid assortiment buitenlandse kaas dat hij graag introduceert bij de klanten. ‘Klanten zeggen al gauw dat ze niet houden van een blauwader of een sterke buitenlandse kaas. Stiekem lust iedereen toch meer dan hij of zij denkt.’


EEN KAASBELEVING

Johan trekt alles uit de kast om een echte kaasbeleving neer te zetten. ‘Het onderscheidend vermogen van een winkel vind ik de beleving. Online kun je niets proeven of ruiken en ook in de supermarkt kun je meestal niets proeven. Ik wil dat klanten een klein drankje kunnen drinken en een praatje kunnen doen, met een gezellig muziekje op de achtergrond. Zo laat ik klanten ook vaak kaas proeven met soms een glaasje Sherry PX, een heerlijke combinatie.’ De favoriete kaas van Johan, een Zwitserse bergkaas (Kaltbach Creamy), past perfect bij een glaasje PX. ‘Kaas en zoet gaan altijd goed samen. Bovendien is deze kaas lekker zacht en toegankelijk met een hele mooie smaak. Dit lust iedereen.’


"EIGENLIJK BEN IK OP DIT MOMENT MIJN DROOM AL AAN HET NALEVEN.”


DE WINTERSE KAASPLANK

Als echte Brabander houdt Johan enorm van borrelen. Dit doet hij dan ook graag met de feestdagen. ‘Ik ben niet zo van het uitgebreid koken of het eten afhalen, geef mij maar een rijkgevulde borrelplank.’ Daarom hebben wij Johan gevraagd hoe je een lekkere kaasplank voor de winter kunt samenstellen. Johan denkt hierbij vooral in soorten. Naast een combinatie tussen geit, half harde en blauwader kazen, kijkt hij ook naar de herkomst van de kazen. De aanraders van Johan: De Comté (een bergkaas uit Frankrijk), Buffel Camembert (een romige, witte kaas uit Italië), Bio Blue Ocean (een blauwe kaas uit Denemarken), Postel Abdijkaas (kaas uit België met een lekker zoetje) en Pure Jersey Heerlijk Oud (Een Hollandse, oude kaas). ‘Hiermee heb je een kaasplank met vijf verschillende soorten kazen uit vijf verschillende landen, dan zit je altijd goed’.


Mocht je geïnteresseerd zijn in het verhaal achter een kaas, dan ben je bij Johan aan het juiste adres. Over elke kaas die Johan heeft liggen, kan hij wat vertellen. ‘Elke (buitenlandse) kaas heeft zijn eigen verhaal. Het grootste euvel hierbij is vaak dat ik in geuren en kleuren het verhaal achter een kaas sta te vertellen. Maar als mensen dan thuis staan met hun kaasplank, zijn ze dit allang weer vergeten.’ Daarom plakt Johan bij elke buitenlandse kaas die hij verkoopt een sticker met een kort verhaaltje. Zo weten klanten thuis nog welke kaas ze gekocht hebben.


TOEKOMSTDROOM

‘Eigenlijk ben ik op dit moment mijn droom al aan het naleven. Ik heb altijd al een klein, gezellig bourgondisch winkeltje gewild. Voor mij hoeft het allemaal niet groots te zijn. Wel zou ik de uitstraling van de winkel nog een beetje willen veranderen. Het mag van mij nog wat knusser en warmer worden met andere materialen dan alleen hout. Ik wil niet alleen de gezelligste, maar ook de mooiste kaaswinkel van Brabant runnen.’

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page