top of page

Kaasfanaat aan het woord.

NAAM Josien en Anna LEEFTIJD 53 en 24 jaar EIGENAREN VAN Kaas en Smaak in Wierden OPLEIDING Josien: MBO Horeca / Anna: Bloem en interieur styliste MOTTO Proef, Eet, Beleef en Geniet HET LEUKSTE AAN DIT VAK Het omgaan met en het adviseren van de klanten FAVORIETE KAAS Anna: Pure Jersey Vol Pikant en Van ’t Erf Fenegriek / Josien: Pure Jersey Heerlijk Oud en Beemster van ’t mes KlassiekIedere dag rijdt eigenaresse Josien met haar Ape Piaggio, geheel in Kaas en Smaak stijl, naar haar werk. Josien is dus een opvallende verschijning in Wierden, want iedereen weet dat Josien met de Ape Piaggio naar haar werk gaat.


HOE HET BEGON...

September 2014, de tijd dat het allemaal begon voor Josien. ‘Ik werd getipt door een vriendin dat er in de plaatselijke krant een advertentie stond voor de overname van de kaasspeciaalzaak uit het dorp. Ik heb altijd een passie gehad voor lekker eten, ik heb horeca roots en het heeft bij mij altijd wel een beetje gekriebeld om voor mijzelf te beginnen. Dit was dus het ideale moment om de uitdaging aan te gaan. Nadat ik de advertentie had gelezen, heb ik er dus gelijk werk van gemaakt! En dat lukte, want op 27 november 2014 openden we onze winkel. Ik wilde natuurlijk voor de december maand open gaan, dus hebben we keihard doorgewerkt om de winkel in een geheel nieuw jasje te steken. We zijn destijds heel basic ingestapt, we begonnen met de helft van de producten van wat we nu hebben.’


Dochter Anna, werkt nu vier jaar bij Kaas en Smaak. ‘Aan het begin had ik weinig interesse voor de winkel en deed ik de opleiding tot bloemist. Op een gegeven moment liep ik voor mijn opleiding stage en vroeg ik mijzelf af; wil ik dit echt wel? Ik heb mijn opleiding wel afgemaakt, maar eigenlijk direct hierna mij meer gaan verdiepen in de kaasspeciaalzaak en dit kreeg steeds meer mijn interesse. En zo ben ik eigenlijk na het afronden van mijn opleiding fulltime in de kaasspeciaalzaak gaan werken. Als bloemist werken vind ik ook leuk, maar stiekem vind ik dit eigenlijk veel leuker!’


DE VERBOUWING...

Voor het vijfjarig jubileum is de winkel flink op de schop gegaan. ‘De plannen waren er al een tijdje, maar we hadden nooit echt doorgezet. Totdat Anna zei: ‘’hoe mooi is het als we voor het vijfjarig bestaan de winkel verbouwen.’’ En zo gezegd, zo gedaan! De timmerman is direct die middag komen kijken en niet veel later zijn we vier dagen dicht geweest om de winkel te verbouwen. We hebben de winkel anders ingedeeld, zo kunnen we het assortiment beter presenteren aan onze klanten en hebben het ook nog verder uit kunnen breiden.’ Uitgebreid is het assortiment zeker, naast een groot assortiment aan Hollandse en buitenlandse kaas, hebben Josien en Anna ook wijn, bier, vers gebrande noten, dipjes, verschillende soorten worsten, olijfolies en een breed scala aan cadeaupakketten.


"WE ZETTEN IN DE DECEMBER PERIODE DUIZENDEN KERSTPAKKETTEN WEG EN DAT VINDT ALLEMAAL PLAATS IN DE WINKEL."


‘Klanten komen ook steeds meer uit de omgeving, zoals uit Nijverdal, Rijssen of Almelo. Het is leuk om te horen dat ze speciaal voor onze winkel en producten naar Wierden toe komen. Mensen komen ook voor een sociaal praatje naar de winkel toe. Dat vinden wij ook het leuke van een winkel hebben in een dorp.’


DE FEESTDAGEN...

De feestdagenmaand staat voor de deur en dat betekent lekker eten en borrelen. Josien: ‘De klant koopt voor deze dagen andere specialiteiten en kiezen vaak voor de bijzondere kaasjes. Ook gaan de mensen natuurlijk voor meerdere soorten kaas, want de borrelplank moet wel gevuld worden. Zelf adviseer ik de speciale geitenkaasjes of buitenlandse soorten.’ Anna: ‘Mijn moeder is goed in het adviseren van de buitenlandse kazen. Zelf ben ik sterk in het verkopen van kaasfondue, maar dan niet de standaard kaasfondue. ‘’Laten we eens een keer iets anders doen’’, zeg ik dan tegen de klant. Ik vraag of ze van pittig houden of liever wat milder. Op basis daarvan adviseer ik bijvoorbeeld een kaasfondue met de Boer’n Trots Bospaddenstoel of de Boer’n Trots Pompoenpit. Zelf had ik pasgeleden een kaasfondue gemaakt met Brandnetel kaas, ook een aanrader! Verder denken dan de standaard kaasfondue, dat vind ik erg leuk. Ik adviseer kaasfondue ook vaak in combinatie met thee in plaats van wijn. Ik vind het dan erg leuk om uit te zoeken welke theesmaken er bij de verschillende kazen passen, zodat ik de klanten weer optimaal kan adviseren.’ Naast dat het tijdens de december maand druk is in de winkel, hebben Josien en Anna het vanaf november ook al druk met de verkoop van kerstpakketten. ‘We zetten in de december periode heel veel kerstpakketten weg en dat vindt allemaal plaats in de winkel. We kunnen het nog net aan hier in de winkel, als we dit nog groter willen maken, moeten we een loods huren. We moeten creatief zijn met de ruimte en goed plannen. Het is bij ons ook de luxe dat de klant de pakketten helemaal zelf kan samenstellen. Ze kunnen uit alle kazen en producten kiezen! En wij vinden het ook leuk om de pakketten mooi in te pakken, dus niet in een doos, maar mooi ingepakt in folie. Gelukkig krijgen we bij het maken van de pakketten ook hulp van mijn man Joost en zoon Maurits, een echt familieproject!’


Als de drukke dagen voor de kerst achter de rug zijn, brengt de familie gezellig met elkaar de kerstdagen door. ‘Kerst begint bij ons op kerstavond met een joggingsbroek op de bank, even uitrusten van de drukte! We gaan als gezin in de Kerst modus en laten de winkel even achter ons liggen. Met elkaar rond de tafel, lekker eten én natuurlijk heerlijke kaasjes kunnen niet ontbreken.’


OVER 10 JAAR...

We sluiten af met de vraag waar Josien en Anna zichzelf over tien jaar zien staan. ‘Over tien jaar staan we hier nog heerlijk in Wierden. Met een nog groter assortiment en misschien wel een groter pand. En we hopen natuurlijk nog steeds dezelfde klantenkring te mogen ontvangen’.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page