top of page

Kaasfanaat aan het woord

NAAM Ton en Elly Bens LEEFTIJD 58 (Ton) en 55 (Elly) jaar EIGENAREN Bon Fromage in Heesch en Oss OPLEIDING Ton: Bakkersopleiding LEUKSTE AAN DIT VAK is soms ook het lastigste: vooral omdat je samen onderneemt moet je heel goed kijken wat het beste bij jou past en echt een TEAM of PERFECT MATCH vormen! FAVORIETE KAAS Ton: La Tur (witte korstkaas) Elly: Boccacino en de Buffel mozzarella met truffel.


Midden in het centrum van Heesch, aan het plein, is de kaasspeciaalzaak gevestigd van Ton en Elly Bens. Een prachtige kaasspeciaalzaak die naast Hollandse- en Buitenlandse kaas ook vers gebrande nootjes en heerlijke vleeswaren verkoopt.


Ton en Elly zijn sinds 2006 eigenaar van kaasspeciaalzaak Bon Fromage in Heesch. Het ondernemerschap van Ton is met de paplepel ingegoten. Al op jonge leeftijd ging Ton met zijn ouders mee naar hun eigen groentewinkel. Begin jaren ’80 toen Ton de opleiding tot bakker had afgerond, ging hij werken bij een bakkerij maar de eigenaar had geen opvolgers en stopte met zijn bedrijf. Ton nam de groentewinkel van zijn ouders over maar in 2005 kwam de verhuurder met de mededeling dat de winkelruimte betrokken ging worden bij de supermarkt om in te gaan richten voor zelfbediening. Na 23 jaar ondernemen kwam er een nieuwe uitdaging; hoe nu verder? Wat ga je doen? Passie voor food is echt Ton zijn talent en vanuit zijn passie heeft hij een sprong in het diepe genomen om een eigen kaasspeciaalzaak te beginnen.


Ook bij Elly zit het ondernemen in het bloed. Haar ouders zaten vroeger al in de handel, dus flexibiliteit en hard werken is Elly niet onbekend. Als ‘tiener’ heeft ze drie jaar bij een slagerswinkel gewerkt en heeft ze veel productkennis opgedaan. Die kennis blijft je altijd bij! Elly heeft vanaf 1986 tot 2007 als Office Manager gewerkt bij grote en kleine bedrijven. Vanaf 2007 tot 2013 heeft ze haar eigen organisatiebureau gehad op steenworpafstand van de kaaswinkel in Heesch in het historische Oude Raadhuis. Naast de organisatie van huwelijken ook een perfecte locatie voor wijnproeverijen en het samenstellen van kerstpakketten. Ook het ontwerpen van de website en allerlei PR en HR taken heeft zij op zich genomen. Daarnaast valt het contact met klanten (buiten de winkel) zoals horeca en bedrijven ook onder haar verantwoording. Inmiddels hebben Ton en Elly niet één, maar twee speciaalzaken en is Elly vanaf 2013 de “grote” kracht achter de schermen; het is ontzettend belangrijk dat je de kosten en opbrengsten inzichtelijk hebt en snel kunt schakelen.


VAN GROENTEMAN NAAR KAASSPECIALIST...

In februari 2006 stond er advertentie in een regionaal blad met de kop “Kaaswinkel te huur”. De eigenaren van de winkel kende Ton en Elly al dus contact was snel gelegd maar ze waren al met iemand in gesprek. Toen deze mensen afhaakten gingen Ton en Elly in april 2006 in gesprek met de vorige eigenaren. Ton had jaren ervaring als groente specialist, maar kaas, dat was toch een hele andere branche! Dat weerhield hem echter niet. Hij is een verkoper in hart en nieren en zag dan ook vooral de mooie uitdaging. Samen met een sterk verkoopteam met passie voor kaas zetten Ton en Elly de schouders eronder. Na een kleine verbouwing van 3 dagen – begin augustus 2006 zijn ze dezelfde week nog geopend, ruim voor de december drukte begon. Na de opening in 2006, hebben Ton en Elly zich aangemeld bij het Vakcentrum voor de deelname van de Beste Foodspeciaalzaak. November 2011 kregen ze voor de eerste keer het certificaat en om het te vieren introduceerden ze hun eigen ‘Drie-lelien’ biertje op 11 november om 11.11 uur.


EEN TWEEDE KAASSPECIAALZAAK...

Na het certificaat van Beste Foodspeciaalzaak kregen Ton en Elly de vraag vanuit De Bakkers Lamers in Oss of ze interesse hadden om een tweede zaak te openen in hun Bakkerij/ winkel in de Heihoek in Oss. Na een overlegperiode van een half jaar werd in In juli 2012 werd Bon Fromage Oss geopend! In 2018 werd bekend dat de buurman “Aldi” het winkelpand wilden kopen en in 2019 zijn de Bakkers Lamers en Bon Fromage verhuisd naar een prachtig nieuw pand van ruim 200 m2 (waarvan 70m2 is ingericht voor Bon Fromage). Het is een moderne winkel waar de bakker en kaasspeciaalzaak mooi in elkaar overlopen. De winkel is gevestigd in een winkelcentrum met onder andere tegenover hun een groentewinkel, slager en een supermarkt. De consument kan hier in één keer al zijn versproducten kopen. Met de komst van de tweede kaasspeciaalzaak was het werkgebied al flink uitgebreid door toename van bedrijven en horeca in de regio. Voor beide winkels hebben ze inmiddels een team van vijf personen.


KENNERS IN BUITENLANDSE KAAS...

Bon Fromage Heesch en Oss staan bekend om hun kennis op het gebied van buitenlandse kaas. Vanaf de start tot nu (ruim 15 jaar later) is de komst van buitenlandse kaas enorm toegenomen! Een kaasje en een wijntje is niet meer alleen voor in het weekend, maar ook op het terras of gezellig in de tuin op een doordeweekse dag. De mensen zien gezelligheid ook steeds meer in combinatie met lekkere producten en houden ook van variatie en afwisseling. Met buitenlandse kaas kan je goed inspelen op de variatie en afwisseling. In de zomer eet je andere kaasjes dan in de winter. Tegenwoordig zijn er ook mooie combinaties met likeuren of wijnen zoals bijvoorbeeld Prosecco in Gorgonzola.


Als echte buitenlandse kaaskenner heeft Ton ook een paar favorieten. La Tur is een witte korstkaas die bij Ton op nummer één staat. Blu ‘61 is een blauwader kaas die ook heel goed wordt verkocht. En de geitenkaasjes zijn nu erg in opkomst. Tallegio en Epoise worden verkocht aan de kenners, ze hebben zelfs een klant die ze mogen bellen als de Epoise een bepaalde rijping heeft.


Elly geniet meer van de geiten- en schapenkazen (zijn lichter verteerbaar) in verband met de lactose-intolerantie die Elly heeft. Van de buitenlandse kaas zijn de Boccacino en de Buffel mozzarella met truffel de favorieten van Elly!


HET KAASPLANKJE OP DE MENUKAART...

De afgelopen vijf jaar is ook de kaasplank bij steeds meer restaurants een begrip geworden. Bon Fromage verkoopt veel van hun buitenlandse kaasjes aan horeca bedrijven in de regio van Heesch en Oss. Daarbij letten ze er op dat elke zaak een paar andere kaasjes op de kaart heeft staan. ‘We vinden het belangrijk dat onze naam op de menukaart wordt genoemd, men weet dan dat het kwalitatief goede kazen zijn.’ Zeker door de naam van de leverancier erbij te vermelden laat je zien dat je lokaal aan het ondernemen bent.


EEN EIGEN KERSTPAKKET SAMENSTELLEN?...

‘Kerstpakketten, borrelpakketten; eigenlijk doen we het gehele jaar door veel in pakketjes groot en klein! We doen heel veel en zeggen bijna nooit nee! Het prettige is dat onze klanten zelf hun pakketten mogen en kunnen samenstellen en de aantallen zelf bepalen.’ Eigenlijk is alles mogelijk bij Bon Fromage. Het personeel adviseert je graag in de vele mogelijkheden. Maar Ton en Elly hebben toch wel een paar favorieten voor de buitenlandse kaasplank.


DE PERFECTE BUITENLANDSE KAASPLANK...

Bij de samenstelling van de kaasplank gaan Ton en Elly altijd uit van drie kleuren; wit, rood en blauw. Sommige buitenlandse kazen zijn erg pittig, maar de Fromage d’Affinois is een roodkorst kaasje dat bijna iedereen lust. Kornblume is een heerlijke blauwader en ook de Buffel Camembert met toegevoegde room is heerlijk en past perfect op de familie kaasplank. Decoreer de kaasplank met mooie (eetbare) decoratie en smullen maar! Als je wilt experimenteren met alcohol dan is de Bassoia, waarvan de druiven in een dessertwijn zijn gedrenkt, heerlijk voor bij de borrel.

EEN DERDE KAASSPECIAALZAAK?...

'Nee, voor nu ligt onze focus op onze twee winkels en is het ons doel om onze klanten te blijven verrassen en inspireren met onze prachtige (buitenlandse) producten!’ zegt Elly vol trots. Het belangrijkste is gezond blijven en vooral om te kunnen en mogen genieten van de vrije tijd. Ton en Elly vinden het vooral belangrijk dat ze met enthousiasme en alle energie de winkels blijven behouden. ‘Als je zelf enthousiast bent dan breng je dat ook over op je medewerkers en je klanten!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page