top of page

Kaasmaken in de krimpenerwaard

NAAM Gertjan Snoek LEEFTIJD 30 jaar BEROEP Boer en kaasmaker in Stolwijk (de Krimpenerwaard) OPLEIDING Middelbare agrarische school en agrarische hogeschool LEUKSTE AAN DIT VAK De veelzijdigheid van het vak en het werken met dieren. En dat we uiteindelijk het eindproduct in handen hebben, we doorlopen de gehele keten in ons bedrijf FAVORIETE KAAS Natuurlijk mijn eigen kaas!HET ONTSTAAN

Bijna 100 jaar geleden is de boerderij, waar Gertjan nu melkveehouder en kaasmaker is, opgericht. Zijn overgroot oma heeft hier de eerste steen gelegd. Die steen heeft overigens nog steeds een speciaal plekje op de boerderij. ‘Ik ben de vierde generatie in het bedrijf. Nadat mijn opa trouwde met mijn oma zijn zij op de boerderij gaan boeren. Zij hebben de boerderij voortgezet zoals die was met daarbij in het voorhuis een kleinschalige kaasmakerij. In 1988 heeft mijn vader de boerderij overgenomen en stopte hij met kaas maken vanwege beperkte ruimte en kleinschaligheid. Mijn vader bouwde een nieuwe koeienstal en in de oude stal werd een woonhuis gebouwd. Zo konden mijn ouders ook op de boerderij gaan wonen. In die tijd huurde mijn vader al een tijdje een kippenstal bij een boer verderop in de buurt, omdat het bedrijf eigenlijk te klein was om alleen van de koeien te leven. De kippen waren een goede bijkomstigheid en een paar jaar later heeft hij achter de koeienstal op eigen land een kippenstal gebouwd. Het is tot op heden dus een gemengd bedrijf met koeien en kippen. Sinds 2004 zijn we van vleeskuikens naar legkippen overgestapt. Snel daarna gingen onze kippen naar buiten en sindsdien produceren we vrije uitloop eieren.’ In 2015 is Gertjan toegetreden tot de maatschap en runt het bedrijf nu samen met zijn ouders. Vroeger had hij niet gedacht dat hij boer zou worden. ‘Als klein jongetje was ik regelmatig op de boerderij te vinden of was ik mee het land in. Toen ik een keer met mijn opa het land in was, werden de pinken (koeien van 1-2 jaar) verplaatst naar een nieuw stuk gras. Er liep een wilde pink in de groep die mij ondersteboven heeft gegooid en bovenop mij ging staan. De schrik zat er goed in en ik wilde niks meer van koeien weten. Toen ik wat ouder werd, groeide ik langzaam over die angst heen. Ik ging regelmatig bij de buurjongens spelen en daar meehelpen met de koeien uit het land halen. Ik merkte dat de angst minder werd en ik durfde op een gegeven moment ook weer tussen onze eigen koeien te lopen. Later wist ik dat ik ook boer wilde worden en heb ik opleidingen gevolgd op de middelbare agrarische school en hogeschool.'


Op de boerderij is Gertjan verantwoordelijk voor de koeien en zijn ouders zijn verantwoordelijk voor de kippen en de eieren. Naast dat Gertjan zorgt voor de koeien maakt hij, net zoals zijn opa en oma vroeger deden, ook kaas op de boerderij. Het kaas maken zit dus in het bloed! ‘In 2016 leerde ik mijn vrouw kennen. Mijn vrouw maakte dagelijks kaas en werkte al vijf jaar lang op een kaasboerderij. Zij zag het helemaal zitten om met mij een eigen kaasmakerij op te starten. Mijn ouders waren ook gelijk enthousiast en een jaar nadat wij een relatie hadden, zijn we gaan bouwen. En zo maken we nu ongeveer vier jaar de lekkerste kaas van de boerderij (48+) van Stolwijk en omstreken. We maken zo’n 1.500 kilo kaas per week. Allereerst hadden we de intentie om de kaas zelf te vermarkten, maar dit bleek moeilijker te zijn dan we dachten. Uiteindelijk zijn we bij Vandersterre terecht gekomen, een groothandel in kaas. Zij zijn nu al een aantal jaar onze afnemer en denken graag met ons mee.’


STOLWIJKERKAAS boerderij en dus ook de kaasmakerij van Gertjan is in Stolwijk gevestigd. Stolwijker kaas is een bekend begrip in de kaaswereld, maar komen alle Stolwijker kazen nog echt allemaal uit Stolwijk? ‘Van oorsprong zaten er vroeger in Stolwijk veel melkveebedrijven. Dit komt doordat Stolwijk op veengrond ligt en dus niet geschikt is voor akkerbouw. Toen er tientallen jaren geleden nog geen melktanks waren en de melk nog niet gekoeld kon worden, werd er in verband met de beperkte houdbaarheid van melk, in de zomer kaas gemaakt. Zo is het begrip Stolwijker kaas eigenlijk ontstaan. Stolwijker kaas kan je nu op elke markt vinden, maar deze kazen komen officieel niet allemaal meer uit Stolwijk. Er zijn nu nog maar vier of vijf boeren in Stolwijk die kaas maken.’


DE WERKDAG VAN BOER GERTJAN

Naast vijf keer kaas maken in de week, is Gertjan in de avond ook verantwoordelijk voor het melken van de koeien. In de ochtend wordt dit door iemand anders gedaan. Gertjan neemt ons mee in een werkdag. ‘Meestal sta ik om 06:00 uur op en ga ik onze hond uitlaten. Daarna rijd ik naar de boerderij toe, wij wonen daar vijf minuten vandaan. Ik doe eerst een rondje door de stal en start daarna de kaasmakerij op. Terwijl de tobbe vol loopt met melk, zet ik alle spullen klaar. Rond 07:30 uur loopt de tobbe vol, dit duurt ongeveer een uur. Daarna start het stremmen en wordt de kaas gesneden. Na het snijden van de kaas wordt de wei afgetapt en wordt het gewassen. Rond 12:00 uur zitten de kazen in de vaten en ga ik thuis even eten. Als ik terug kom is de kaas geperst, haal ik de kazen onder de pers vandaan en maak ik de kaasmakerij schoon. Daarna doe ik mijn andere werkzaamheden op de boerderij en in de stal, er is altijd wel iets te doen. Rond 17:00 uur ga ik weer naar huis om te eten en om 19:00 uur ben ik weer terug om de koeien te melken. Mijn werkdag zit er meestal om 22:00 uur op.’


TOEKOMSTDROMEN

We sluiten het verhaal af met de toekomstdromen van Gertjan, want die zijn er zeker. ‘De stal is redelijk gedateerd, deze zou ik op den duur willen vernieuwen met daarbij ook het automatiseren van het melken met bijvoorbeeld een melkrobot. En natuurlijk nog zo lang mogelijk heel veel mensen laten genieten van onze lekkere kaas.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page