top of page

passie voor goed eten, beaufood

NAAM Bo Schinkel LEEFTIJD 32 jaar BEROEP Eigenaresse van het culinaire platform Beaufood.nl LEUKSTE AAN DIT VAK Mensen inspireren om lekker en gezond te eten FAVORIETE KAAS Een witte korstkaas, La Tur


De enthousiaste Bo Schinkel heeft een passie voor goed eten en gezonde voeding. Uit deze liefde voor lekker eten is Beaufood ontstaan, een online platform waarmee Bo andere mensen wilt inspireren. “Beaufood is voor mij een culinaire lifestyle geworden door recepten te ontwikkelen, gerechten te ontdekken, restauranttips te geven en mensen te inspireren. Ik heb in de afgelopen jaren een eetmethode gevonden waar ik mij heel fijn bij voel, en deze wil ik graag delen met anderen.


Gezond genieten

Dit doe ik volgens de welbekende 80/20-regel. 80 procent van de tijd eet ik gezond, maar de overige 20 procent geniet ik van een goed glas wijn met een stukje kaas. Het is voor mij echt een combinatie tussen gezond eten en culinaire recepten.” Deze culinaire recepten deelt Bo regelmatig op haar website en sociale media.


Waar Bo haar inspiratie vandaan haalt? Eigenlijk overal. “In kookboeken, Pinterest, bij vrienden of familie, maar ook in restaurants probeer ik nieuwe smaakcombinaties te ontdekken. Als ik dan iets eet wat ik heel lekker vind, schrijf ik het op en maak ik er een foto van. Thuis probeer ik er een eigen variant op te maken. “


Dagelijks gaat Bo langs de winkel. “Het doen van de boodschappen kost bij mij veel tijd, maar ik zie het elke keer weer als een uitje. Ik ga langs de lokale speciaalzaken, zoals de kaas- en wijnwinkel. Hier ga ik rondsnuffelen, op zoek naar nieuwe producten. Een klein winkeltje bij mij om de hoek heeft ook allemaal kleine, heerlijke kaasjes. Hier kan ik heerlijk rondneuzen en neem ik altijd wel weer iets nieuws mee. Ik probeer tijdens het boodschappen doen ook bewust te kijken naar de duurzaamheid en kwaliteit van producten. De wereld heeft zo veel mooie ingrediënten en producten te bieden, hier moeten we zuinig op zijn.


Naast dat ik veel recepten ontwikkel en deel, geef ik restauranttips voor het binnen- en buitenland. Eigenlijk draait alles bij mij om eten. Ik ga met enige regelmaat op reis om culinaire aspecten van een gebied te proeven en te ervaren. Ik fotografeer dan ook veel, deel alles live via stories op Instagram en schrijf er een blog over. Zo kunnen mensen met mij meegenieten, heerlijk toch. Ook als we zelf op vakantie gaan, zoek ik goed uit waar ik heen wil. Voordat we weggaan, weet ik al precies bij welke restaurants ik wil gaan eten.”


De winterperiode

In de winterperiode maakt Bo graag een stoofpot met verschillende seizoensgroenten en biologisch vlees. Dit kan een klassieke stoofpot zijn, maar meestal voegt ze wel een extra ingrediënt toe zoals een bruin biertje. Verder kookt Bo in de winter voornamelijk met seizoensgroenten die ze zelf plukt bij een lokale moestuin met haar zoontje Louen. Louen leert zo ook hoe groentes groeien en waar producten vandaan komen.


En hoe zit het dan met kaas? “Ik hou echt van kaas. Ik gebruik kaas enorm veel, bij de borrel, door een gerecht of op brood. In de winter staat er bij ons altijd wel een kaasfondue op het menu. Ik vind alle soorten kaas lekker, van een oude kaas tot een heftige blauwschimmel, niets is mij te gek. Het was dan ook niet moeilijk om de recepten voor deze editie van de vers van ’t mes samen te stellen. Maar als ik één kaas zou moeten uitkiezen, dan is de La Tur mijn favoriet. Een witte, intens romige kaas gemaakt van koe-, geiten- en schapenmelk.”


Kookstress voor de feestdagen kent Bo niet. “Ik doe zelf eigenlijk alles last minute. Die druk werkt goed voor mij, maar ik kan me voorstellen dat de meeste mensen hier anders instaan. Mijn tip voor de feestdagen: begin ruim op tijd met bedenken wat je wilt koken en maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf. Kies een paar gerechten uit die je lekker vindt, en probeer deze alvast een keer in november uit. Zo kan je ook op tijd de boodschappen in huis halen en is er geen stress nodig.”


Een eigen restaurant

Wat begon als een hobby is uitgegroeid tot een fulltime baan. Je vraagt je dan misschien af of Bo koken nog ziet als een hobby of meer als werk. “Beaufood is nog zeker voor 80% mijn hobby. Maar toen Beaufood vier jaar geleden mijn fulltime werk werd, merkte ik dat ik minder ontspande tijdens het koken. Ik was heel druk met filmen, fotograferen en het opschrijven van de recepten. Daarom heb ik nu bewust een onderscheid gemaakt tussen het hobby koken voor mijzelf, en het koken voor mijn blog. Doordat dit beter in balans is, blijf ik enorm genieten van alles wat ik doe.”

In de toekomst willen Bo en haar vriend een eigen restaurant beginnen in Utrecht met culinaire hoogstandjes en veel vegetarische opties. “Mijn vriend is vinoloog en geeft wijnproeverijen. Ik verzorg wel eens de hapjes tijdens de proeverijen. Mensen ook daadwerkelijk mijn gerechten laten proeven, vind ik eigenlijk het allerleukste. Dat doe ik op het moment nog veel te weinig, doordat ik voornamelijk online actief ben. Zo lijkt het me ook fantastisch om een Pop-Up diner te organiseren.”

Recente blogposts

Alles weergeven
Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page