top of page

Een (klimaat) positief bericht van Beemster Kaasmakers!

De kaasmakerij van Beemster van ’t mes (CONO Kaasmakers) heeft haar ambitie uitgesproken om in 2030 klimaatpositief te zijn. Dat klinkt als (toekomst)muziek in onze oren!



De kaasmakerij maakt zich inmiddels al 20 jaar hard voor de toekomst met het intensieve duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. De kaasmakerij was in 2002 de eerste kaasmakerij met een premie voor weidegang en met de introductie van het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy ging de coöperatie* nog een stap verder. Met dit programma helpt CONO de boeren hun stal en weilanden te verduurzamen. Een mooi voorbeeld is het aanleggen van bloemstroken door heel de Beemsterpolder. Wilde bijen spelen als bestuivers een belangrijke rol op het gebied van voedselvoorziening, biodiversiteit, en een gezond milieu. Het Beemster Bijenlint start bij de kaasmakerij en baant zijn weg langs de weilanden van de melkveehouders. Vanaf 2020 mag de kaasmakerij zich klimaatneutraal noemen. Een prachtige stap! Maar zeker niet het eindstation. Verduurzaming is niet ‘klaar’ na 20 jaar. Waar Europa nieuwe doelstellingen opstelt rondom Duurzaamheid (denk aan CO2 reductie), ontwikkelt ook CONO verder en stelt haar doelen bij. Eén daarvan is om klimaatpositief te zijn in 2030. Klimaatpositief? Ja zeker, dat gaat nog een stukje verder dan klimaatneutraal. Het betekent namelijk dat je ook CO2 uit de lucht haalt door bijvoorbeeld bomen te laten planten of CO2 in de bodem vast te leggen.


HOE WORD JE KLIMAATPOSITIEF?

Dat is niet zo eenvoudig en daarom gaat de kaasmakerij het in stappen doen. Het verduurzamen doen ze samen met de boeren zelf aan de hand van het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. Daarna gaat de kaasmakerij verder met het verduurzamen van onder andere het transport, de kaasmakerij en de verpakkingen. Tijdens het verduurzamen stellen ze de blije koeien, blije boeren en blije aarde centraal.


WAT KAN IK ER ZELF AAN DOEN?

Wist je dat je als consument ook je steentje bij kan dragen om Nederland een handje te helpen met het klimaatpositief worden? Door je tuin niet vol te leggen met tegels, maar ruimte te maken voor het planten van mooie bloemen, struikgewas en bomen help je de natuur. Op deze manier kan het regenwater beter zijn weg vinden naar de bodem en komen er meer vogels en insecten in de tuin. Benieuwd naar wat je nog meer kan doen? Ook de kaasmakerij van Pure Jersey en Bastiaansen kaas is bezig met biodiversiteit.


*WAT IS EEN COÖPERATIE? Vroeger maakten boeren hun kaas zelf. De boerin roomde de melk af. Van de room maakte ze boter en van de melk werd kaas gemaakt. Rond 1900 besloten boeren in de Beemsterpolder met elkaar samen te werken. Door de jaren heen ontstonden coöperaties van boeren die samenwerkten in de allereerste kaasfabriekjes. Vanaf 1930 werd de samenwerking tussen de coöperaties intensiever. Toen werd ook Kaasmakerij 'de Tijd' gebouwd. Hier wordt Beemster van 't mes gemaakt.

Recente blogposts

Alles weergeven
Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page