top of page

Familiebedrijf Klaver, een unieke onderneming!

NAAM Marcel Klaver LEEFTIJD 48 jaar BEROEP Mede-eigenaar Klaver kaas OPLEIDING

Middelbare Agrarische school MOTTO In de wereld van kaas maken is één + één nooit twee

HET LEUKSTE AAN DIT VAK Ik vind melk onwijs fascinerend. Nooit voor gestudeerd, maar door schade en schande ben ik veel wijzer geworden FAVORIETE KAAS Ik vind sowieso geen enkele kaas beter dan onze eigen Jong Belegen!

HOE HET OOIT BEGON…

Klaver Kaas is een echt familie bedrijf met meerdere generaties. Oorspronkelijk was het een gemengd bedrijf met koeien, varkens en ook akkerbouw. Dit vergde de nodige organisatie waardoor het hele gezin mee hielp. Opa Piet Klaver en zijn broer leverde destijds hun melk

aan de voorlopers van Friesland Campina. Doordat iedereen uit het gezin meehielp in het familiebedrijf zag de broer van Opa Piet Klaver zijn noodzaak om te ‘emigreren’ naar Groningen. Hij ging daar de melk leveren alleen kreeg daar € 0,02 per kilogram meer

voor zijn melk. Opa Piet Klaver dacht: ‘wat mijn broer kan, kan ik ook’, maar helaas kreeg hij het bij de huidige melkfabriek in Noord-Holland niet voor elkaar. Daarom startte ze zelf met het maken van rauwmelkse kaas, vers van de boerderij. Dat ze nog geen kennis hadden van kaasmaken hield ze niet tegen.

DE EERSTE KAASMAKERIJ

De eerste kaasmakerij stond in Beverwijk, midden in de stad. Dagelijks reden ze met een auto vol met melk van de boerderij naar de kaasmakerij. De kaasmakerij zat op een perfecte locatie om de zelf gemaakte kaas te verkopen. Omdat ze niet alle kaas verkocht kregen, ging zoon Piet Klaver zelf de markt op om andere kaasverkopers enthousiast te maken voor hun

rauwmelkse kaas.

"TOEN ZOON PIET KLAVER IN DAT JAAR DE ITALIAAN ENRICO TEGEN HET LIJF LIEP, ONTSTOND EEN CONCEPT WAT LATER EEN GAT IN DE MARKT BLEEK TE ZIJN."

DÉ CONTADINO, EEN UNIEKE RECEPTUUR

In 1995 was komijnekaas zo’n beetje het enige alternatief naast naturel kaas. Toen zoon Piet Klaver de Italiaan Enrico tegen het lijf liep ontstond een concept wat later een gat in de markt bleek te zijn. Enrico ontwikkelde tapenades en olijven en bedacht samen met Piet, de Contadino, waarbij een verse pasta van kruiden werd toegevoegd aan de wrongel van Klaver

kaas. Revolutionair was deze enorme smaaksensatie. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen startte Klaver met de bouw van de nieuwe kaasmakerij. De winkel in Beverwijk werd alleen een verkooppunt. In 2001 verwerkten ze 1,5 miljoen liter melk, niet alleen voor eigen Klaver kaas maar ook voor andere partijen.

En een paar jaar later startte de familie Klaver ook met de productie van geitenkaas en stapte kleinzoon Marcel Klaver (één van de vijf eigenaren van de kaasmakerij en kleinzoon van opa Piet Klaver) in het bedrijf. Om het specialisme geitenkaas uit te kunnen bouwen én om de kwaliteit te waarborgen ging de familie Klaver ook zelf geiten houden.

VANDAAG DE DAG

Inmiddels verwerkt de kaasmakerij ca. 20 miljoen kilo melk per jaar, hebben ze 350 koeien en 2000 geiten. De boerderij met de koeien staat nog steeds op de ouderlijke locatie. De geitenboerderij staat 2 kilometer verderop. Alle middelen die ze nodig hebben voor de kaas komt uit Noord-Holland. Door lijnzaad toe te voegen aan het voer van hun koeien en geiten worden de kazen nog smeuïger.

"VOORDAT HET GRAS GEMAAID WORDT, WORDT HET GRAS LETTERLIJK GEPROEFD!"

GRASPROEVEN

Volgens Marcel Klaver heeft Noord-Holland de lekkerste kaas omdat het tussen de Noordzee en het IJsselmeer ligt. Doordat het tussen twee wateren ligt komt er constant een

zeewind over het gras, hierdoor krijgt de kaas de smaak waar het bekend om staat. Een leuk weetje, voordat het gras gemaaid wordt, wordt het gras letterlijk geproefd. Bezoek eens hun website! www.klaverkaas.nl Hier vind je video's, historie en nog veel meer.

Recente blogposts

Alles weergeven
Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page