top of page

Carozzi Formaggi: de moderne vertolkers van oude kaastradities

WAT Gorgonzola DOP Dolceverde van Carozzi ONTSTAAN in 1960 HERKOMST Lombardije, Italië LEUK FEITJE Gorgonzola rijpt in grotten.



GORGONZOLA DOP DOLCEVERDE

‘Graag vertel ik, buitenlands kaasspecialist Jos Waaijer, wat meer over een hele speciale kaas: de Gorgonzola DOP Dolceverde van het familiebedrijf Carozzi Formaggi.’


CAROZZI FORMAGGI; DE MODERNE VERTOLKERS VAN OUDE KAASTRADITIES...

‘In de Noord-Italiaanse streek Lombardije vinden we de mooie vallei Valsassina; in het hart van deze vallei ligt het dorpje Pasturo. In dit dorpje begon Aldo Carozzi in 1960 de productie en rijping van Italiaanse kazen op te bouwen. Hij maakte zich er sterk voor om de traditionele manier van het kaas maken en rijpen te blijven volgen. En nu ruim 60 jaar later, in 2021, houden de kaasmakers van Carozzi zich daar nog altijd aan. Het samengaan van passie, ervaring, intuïtie en respect voor traditie, resulteert in kaassoorten van hoge kwaliteit, goede rijping en verfijnde smaak.


De historische wortels van de Gorgonzola gaan terug tot in de vijftiende eeuw. De Gorgonzola is door een groepje herders ‘per ongeluk’ tot stand gekomen. Eén herder vergat zijn brood met kaas in de grot. Toen hij een paar maanden later terugkeerde, was de kaas besmet met penicillium roqueforti, een schimmel die in de grot groeide. Door de jaren heen is de kaas steeds weer verbeterd. Het resultaat is nog steeds dezelfde kaas met de typische groenblauwe adertjes die Gorgonzola zo speciaal maakt. De smaak is te omschrijven als zoet, romig en licht pikant en heeft zich zo ontwikkeld door een rijping van minimaal 50 dagen in de natuurlijke, eigen grotten van Carozzi. Gorgonzola is zeer geschikt voor beginnende ‘blauwe kaaseters’.


Gorgonzola Dolceverde is een perfecte toevoeging voor op een kaasplateau. In de keuken kent deze kaas ook vele mogelijkheden, het blijkt een goede smaakmaker te zijn in soepen, sauzen of fondue. Probeer hem ook eens als afsluiter van het diner met een rijpe peer en een koele witte dessertwijn.


DOP staat voor Beschermde Oorsprong Benaming (BOB, in het Italiaans DOP). Een Europese verordening waarmee de kaas wordt beschermd tegen imitatie. Hierin staat omschreven waar de kaas geproduceerd mag worden en aan welke eisen de melk, de koeien, hun voeding én de kaasmaker moet voldoen. We spreken hier dus van een authentieke kwaliteit en dat proef je er vanaf!’

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page