top of page

Mozzarella

WAT Mozzarella ONTSTAAN in Italië HERKOMST Verschillende gebieden LEUK FEITJE Mozzarella wordt in Italië ook wel Pasta Filata genoemd.VERS EN FRIS

De lente is weer in aantocht, de tijd van de ontluikende en frisse natuur waar we vaak onze eetgewoonten op aanpassen. Vers en fris; dan denk ik eigenlijk direct aan de vele mooie kwaliteiten en smaakvarianten van mozzarella.


Mozzarella is van oorsprong een Italiaanse kaasspecialiteit, maar tegenwoordig over de hele wereld in productie. De originele Italiaanse blijft voor mij toch echt de lekkerste. Dat Heeft te maken met de melk, het koeienras wat de melk geeft en de weilanden waar de koeien grazen. De laatste en zeker belangrijkste factor is natuurlijk de kaasmaker, deze bepaald wanneer de wrongel precies goed is om verwerkt te worden.


Mozzarella noemt men ook wel ‘Pasta Filata’; de wrongel wordt gekneed en vervolgens gemengd met kokend water, het smelt en wordt daardoor gebonden, waardoor ze een rekbare kwaliteit krijgen. De kaasmaker vormt en snijdt vervolgens voorzichtig de mozzarella voordat hij deze in koud water plaatst. Het plaatsen in koud water verhardt de kaas en geeft de mozzarella de bekende, dunne korst rond zijn zachte kern.


We kennen een aantal soorten: de ‘gewone’ mozzarella uit koemelk in het bekende zakje met wat wei, maar er zijn nog Veel meer heerlijke soorten. ‘Campana’ geeft aan dat deze alleen volgens een traditionele, vastgelegde receptuur mag worden geproduceerd op geselecteerde locaties in de regio's Campania, Lazio, Apulië en Molise.


VERSCHIL BUFFEL- EN KOE MOZZARELLA

Het verschil tussen buffel- en koe mozzarella; de buffel mozzarella is wat witter van kleur, steviger qua consistentie, wat voller en romiger van smaak. Verder ligt de energiewaarde van buffel mozzarella aanzienlijk hoger; calcium en cholesterol beduidend lager. Mozzarella di Bufala is dus gezonder en wat mij betreft ook een stukje lekkerder.


Burrata is een Italiaanse verse kaas, die gemaakt is van mozzarella uit koemelk en room. De burrata komt oorspronkelijk uit Apulië. De buitenkant is gemaakt van mozzarella en de binnenkant is een combinatie van mozzarella en room, waardoor de kaas een zeer romige en

zachte smaak krijgt.


Een mooie Mozzarella di Bufala Campana met lekker veel smaak? Proef de Mozzarella di Bufala Garofalo Campana D.O.P. of Rusticane Campana D.O.P., beide kaasmakerijen maken een kwalitatief hoogstaande kaas (daar staat het D.O.P. certificaat garant voor) waar wij, samen met de makers, trots op zijn.

Als Burrata is kwaliteit en smaak van de Maldera en Sori

zeker aanbevelenswaardig.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page