top of page

De keuken van het Midden-Oosten

Geschreven door Simone's Kitchen


Mijn eerste (echte) kennismaking met de keuken van het Midden-Oosten was in Jordanië. We waren nog maar net aangekomen in Amman en een van de eerste activiteiten was een bezoek aan een traditioneel restaurant waar we een tafel vol met lekkers kregen voorgezet. Ik was zwaar onder de indruk van de veelzijdigheid, de smaken en de geuren en kleuren die voor mij onlosmakelijk bij die regio horen. Zo lekker allemaal!


Natuurlijk is ‘het Midden-Oosten’ nogal een ruim begrip, want officieel is dat geen aanduiding van een regio. Maar de volgende landen worden hier onder andere toe gerekend; Jordanië, Saoedi-Arabië, Cyprus, Israël, Libanon, Iran, Irak, Jemen, Turkije en Koeweit. Je begrijpt dus dat de keuze in gerechten enorm is.


Kaas is misschien niet het eerste ingrediënt wat je associeert met deze regio en onze kazen hebben ze er over het algemeen niet, maar voor de recepten in deze Vers van ’t mes heb ik me wel laten inspireren door de smaken van het Midden-Oosten. Maar dan net even anders. Bekende ingrediënten zijn sumak, yoghurt, honing, kikkererwten, aubergine, (hummus!), tahini en natuurlijk gerechten die zijn bereid in de tajine.


Alle gerechten die je hier terugvindt, zijn gebaseerd op de mezze die je hier vaak tegenkomt. Mezze zijn kleine gerechtjes die vaak geserveerd worden als een soort voorgerecht. De tafel komt dan vol te staan met allerlei lekkers en je deelt dit met alle anderen aan tafel. Daar zijn deze gerechten allemaal bij uitstek geschikt voor.


Zo maakte ik een overheerlijke börek met lekker veel Pure Jersey kaas. Verslavend lekker! En je kunt het ook makkelijk variëren met andere ingrediënten als je dat wilt. De (ruime) portie die we voor de fotoshoot maakten was in no time op. Uiteraard niet voor we de foto’s hadden gemaakt. Maar zorg dus zeker dat je hier voldoende van maakt, want het is op voor je er erg in hebt.


Baklava is ook weer zo’n gerecht waarbij je direct aan zoet denkt, maar voor de hartige baklava uit dit magzine gebruikten we een geitenkaas spread die hier heerlijk in is. Je kunt het gerecht naar wens maken met lamsgehakt of met elke andere soort gehakt. Lamsgehakt is niet altijd goed verkrijgbaar maar het kan zeker ook met half-om-half. Overigens is varkensvlees en ook rundvlees niet iets wat je veel tegenkomt in het Midden-Oosten. Varkensvlees is onrein en veel runderen worden er niet gehouden dus vaak zul je er geiten- schapen of kamelenvlees tegenkomen. Juist weer vleessoorten die we hier niet zo vaak zien.


De baba ghanoush die ik hier maakte, is redelijk traditioneel maar de twist is hier dat het geheel na het maken van de auberginespread nog eens de oven in gaat met een lekkere laag kaas. Even onder de gril laten smelten en serveren met bijvoorbeeld de manakish. Klinkt misschien een beetje vreemd maar geloof me, deze wil je proberen!


Fatayer tenslotte is een soort bootje van deeg wat traditioneel gevuld wordt met bijvoorbeeld feta en spinazie. Ik maakte hier een snelle versie van met pizzadeeg en vulde die met de lekkere Beemster van ’t mes Extra Belegen.


Eet smakelijk!

Simone

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page