top of page

Het blijft een feest in de wereld van buitenlandse kaas

WAT Carozzi Rosso ONTSTAAN in Frankrijk HERKOMST Gebied de Auvergne / Ayeron LEUK FEITJE Gorgonzola rijpt in grotten.Bij onze Italiaanse kaasmakerij Carozzi kregen wij twee fantastische kazen te proeven, bijna te lekker om waar te zijn. Ik ben er zó enthousiast over dat ik jullie daar echt van op de hoogte moet brengen! Zeker omdat deze feestkaas prachtig past in de feestelijke decembermaand.


De eerste is Carozzi Rosso; een kaas gemaakt uit rauwe koemelk waar Penicillicum Roqueforti aan is toegevoegd, wat voor een fijne blauwader zorgt. Na enkele maanden rijpen is de blauwader goed ontwikkeld en gaat de kaas maar liefst 25 dagen kopje onder in de regionale Barbera wijn. Dit is een mooie droge, donkerrode, fruitige wijn die een excellente smaakcombinatie vormt met de licht boterachtige blauwe kaas. Een goed idee dus van kaasmaker Marco Carozzi om deze twee smaken te combineren. Na het ‘wijnbad’ laat men de kaas 5 dagen bedrogen. Intussen zijn er bosbessen in Don Santo wijn/likeur (gemaakt uit gedroogde druiven) gedrenkt, deze worden op de bovenkant gelegd waarna de kaas wordt verpakt om naar Nederland te worden getransporteerd.


Naast de Carozzi Rosso moet je zeker ook de Carozzi Blu al Vino Bianco proeven. Een variant op de bovenstaande Rosso, de basis is weer een kaas uit rauwe, onbewerkte koemelk met een blauwader. Als de kaas na enkele maanden voldoende gerijpt is en voldoende smaak heeft, wordt deze kaas ook 25 dagen ondergedompeld, dit keer in de Don Santo wijn/likeur. Dit geeft net weer even een andere, verbazingwekkend mooie smaak mee. Zeker omdat ook deze kaas na 5 dagen bedroging een ‘topping’ meekrijgt van Sultanarozijntjes, geweld in Don Santo. Het kan niet op zou je zeggen, dat stukje kaas wat we meekregen in elk geval wel, en snel.


Voor beide kazen kunnen we de smaak omschrijven als een licht boterachtige, delicate blauwe kaas met een pikant vleugje. Intense, volle smaak van rauwe melk en charmant contrast met de zoete smaak van de likeurwijn. Een palet van smaken op de tong. Alle twee hebben zij hun eigen karakter door de verschillende ‘wijn affinage’.


Mijn conclusie is dat Carozzi Rosso en Carozzi Blu al Vino Bianco eigenlijk eten en drinken tegelijk is! Hoewel ik er toch wel graag een fijn glas koele droge witte wijn naast zet……. Godere! (Geniet!)

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page