top of page

Een prachtig familiebedrijf

Al jaren is zij het gezicht van Bastiaansen kaas; Marja Bastiaansen. Hét biologische kaasmerk welke alleen te koop is bij de echte kaasspecialist. Als dochter van oprichter Jan Bastiaansen is Marja van jongs af aan betrokken bij de kaasmakerij. Ondanks dat het bedrijf inmiddels niet meer in haar familie is, is Marja altijd voor Bastiaansen blijven werken. Inmiddels is dat al meer dan 25 jaar. En nog altijd met enorm veel passie voor het bedrijf en voor de kaasbranche.“Het is 1972 als mijn vader Jan Bastiaansen werkzaam is in een behangpapierfabriek in Rijen,” vertelt Marja. “Mijn vader wilde altijd graag kaas leren maken en besloot een cursus kaas maken te volgen in een abdij net over de grens in België. De eerste kaas werd gemaakt in

onze keuken,” lacht Marja.


“Terwijl wij als kinderen speelden in de huiskamer, stonden de kazen op de tafel onder de pers waarna ze in het pekelbad gingen op zolder. Al snel verhuisde de kaasmakerij naar de garage, waar per dag wel 700 liter melk tot kaas werd verwerkt. Binnen twee jaar draaide het bedrijfje op volle toeren en werd de eerste levering aan groothandel ‘De Kleine Aarde’

gedaan.”


De garage blijkt binnen vijf jaar te klein en het gezin koopt een leeg weiland, waar ze starten met de bouw van hun nieuwe woonhuis en kaasmakerij. Naast kaas gemaakt van koemelk, starten ze met de productie van geitenkaas, karnemelk, yoghurt en boter.


“TERWIJL WIJ ALS KINDEREN SPEELDEN IN DE HUISKAMER, STONDEN DE KAZEN

OP DE TAFEL ONDER DE PERS WAARNA ZE IN HET PEKELBAD GINGEN OP ZOLDER.


In Nederland had Bastiaansen als eerste contracten gesloten met geitenboeren voor de geitenmelk en staat dus aan de oorsprong van de introductie van geitenkaas. Vanaf 1985 besloot de familie zich volledig op de productie van kaas te focussen.


Geitenkaas is overigens niet het enige waar Jan Bastiaansen in voorop liep. In 1981 plaatste hij ook als eerste in Nederland een windmolen op zijn land. Op vakanties bezocht het gezin altijd talloze kaasmakerijen. “Mijn vader is een leergierig man, altijd wilde hij nieuwe dingen proberen,” vertelt Marja. Het bleef dus niet bij geitenkaas, ook brie, blauwader en roodbacteriekazen werden door het bedrijf in Molenschot geproduceerd.


In 2002 wordt Bastiaansen Molenschot onderdeel van de coöperatie Rouveen Kaasspecialiteiten. Molenschot is vanaf dat moment de locatie waar blauwader en roodbacterie tot op de dag van vandaag, worden geproduceerd.


Vader Jan is al bijna 20 jaar uit het bedrijf, maar dochter Marja is al ruim 25 jaar betrokken bij de kaasmakerij en binnen de kaaswereld een bekend gezicht! Ook jongste zus Katja Bastiaansen zit nog altijd in de kaas. Zij verkoopt Bastiaansen kaas op biologische boerenmarkten in Breda, Den Bosch en Tilburg.


MEER WETEN OVER BASTIAANSEN KAAS? KIJK OP www.bastiaansen-bio.com

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page