top of page

FEMKE NIJLAND van LANDGOED KAAMPS

NAAM Femke Nijland LEEFTIJD 32 jaar BEROEP Adjunct directeur van Landgoed Kaamps

OPLEIDING Master Management Economics & Marketing MOTTO Als je het niet kan

veranderen, moet je er ook niet over nadenken HET LEUKSTE AAN DIT VAK Er zijn altijd

mogelijkheden, het is dynamisch en staat niet stil FAVORIETE KAAS Boer’n Trots X.O. en Boer’n Trots Geit Honing WIE IS FEMKE?

Midden in Twente ligt Landgoed Kaamps, in het kleine dorpje Deurningen. Sinds 1985 wordt op dit bijna 100 jaar oude landgoed kaas gemaakt. Boer Herbert gebruikt de melk van zijn eigen koeien waardoor deze super vers verwerkt wordt tot kaas. Ook dochter Femke Nijland werkt inmiddels al negen jaar volledig mee op de boerderij en is verantwoordelijk voor de productie en ontwikkeling. We praten met Femke over haar werk op Landgoed Kaamps.

'In Wageningen studeerde ik bedrijfs- en consumentenwetenschappen. Na mijn Bachelor heb

ik de Master Management Economics & Marketing gevolgd. Tijdens mijn studie liep ik stage op de marketing afdeling van Persil. Een erg leuke tijd, maar ik merkte dat ik ook veel met mijn hoofd bij het landgoed was. Op zaterdagen werkte ik hier namelijk in onze winkel. Daarnaast heb ik in diezelfde periode naast mijn studie, ook het kwaliteitshandboek voor Landgoed Kaamps gemaakt. Eenmaal afgestudeerd konden mijn ouders mijn hulp goed gebruiken en sinds 2011 ben ik hier volledig werkzaam.'

En zo startte Femke met fulltime werken op Landgoed Kaamps. Ze zegt hier nu nooit meer weg te willen. 'Toen ik startte met werken op het landgoed, ben ik begonnen met het opzetten van onze locatie in Oldenzaal. Het rijpen en verpakken van de kaas gebeurt daar en

samen met de mensen hebben we ervoor gezorgd dat dit gestroomlijnd ging lopen. Beetje bij beetje ben ik steeds meer gaan doen, van productieplanning tot het aansturen van mensen, tot de productontwikkeling en de marketing. Allemaal erg leuk, maar ook erg veel! Gelukkig hebben we nu veel mensen op kantoor die een deel van mijn werk uit handen nemen. Ik ben

vooral veel bezig met het bedenken van nieuwe ideeën, productontwikkeling en het aansturen van mensen.'

"SAMEN MET DE KLANT HEBBEN WE HET OVER PRODUCTONTWIKKELING EN DENKEN WE NIEUWE IDEEËN UIT."

PRODUCTONTWIKKELING

Over productontwikkeling gesproken, Boer’n Trots kaas heeft veel verschillende kruidenvarianten. Waar start je met het bedenken van een nieuwe kaasreceptuur? 'Een

nieuw kaasreceptuur kan op twee manieren ontstaan. Soms is het een vraag vanuit de klant, de klant komt dan met de aanvraag voor een bepaalde soort. Daarnaast kijk ik zelf wat hip is of in de markt veel mee wordt gewerkt en hier denk ik dan de nieuwe soort verder op uit.' 'Zo is er pas geleden voor een klant uit Duitsland een nieuwe kruidenvariant gemaakt. Deze klant wilde graag een combinatie van geitenkaas en basilicum. Vaak beginnen we bij de aanvraag met het ontwikkelen van de melange. Nadat de melange gereed is, starten we

met het maken van ‘baby’ kaasjes. Is de hoeveelheid kruiden genoeg of moet er meer of minder in? Dat is de vraag die we onszelf stellen wanneer we de kaas proeven. We proeven de kaas ook op verschillende leeftijden. We passen continu onze receptuur aan en stoppen pas wanneer we vinden dat de kaas de juiste smaak heeft.'

GRENZELOOS

Boer’n Trots kaas wordt niet alleen in Nederland verkocht, maar ook in het buitenland. 50% van alle producten wordt in Nederland verkocht en 50% in het buitenland, waarvan veel in Amerika. Femke is daarom ook regelmatig voor haar werk in de VS. 'In het begin

ging ik vooral naar Amerika voor beurzen en demo’s. Dit doe ik nog steeds, maar daarnaast word ik nu ook regelmatig bij klanten uitgenodigd. Samen met de klant hebben we het over productontwikkeling en denken we nieuwe ideeën uit.'

Wanneer we het met Femke over de toekomstplannen van Landgoed Kaamps hebben, blijken dit er genoeg te zijn. 'Zoals ik eerder vertelde hebben we in 2011 de locatie in Oldenzaal opgestart. Nu bijna 10 jaar verder is het een grote wens om de activiteiten die

daar plaatsvinden naar het landgoed te verplaatsen. Hier moeten we op het landgoed natuurlijk wel de ruimte voor hebben, maar daar zijn we druk mee bezig. Daarnaast is het ook een wens om nog meer beleving op de boerderij te creëren. We hebben de belevingsboulevard, maar er kan nog veel meer. De transparantie en toegankelijkheid voor kinderen, maar ook volwassenen vind ik erg belangrijk en daar kan hier en daar nog aan gewerkt worden. Ook zou ik voor kinderen graag een educatiespeeltuin op het landgoed

willen hebben.' Je gaf aan hier nooit meer weg te willen, betekent dit op een gegeven moment ook een overname van Landgoed Kaamps? 'Dat klopt! Mijn broertjes Joucke

(30) en Boaike (25) werken ook op het landgoed. Joucke is verantwoordelijk voor de boerderij en Boaike ondersteunt hem hierin en wordt verantwoordelijk voor overname en verwachten dat deze over ongeveer vijf jaar gaat plaatsvinden. Allemaal mooie dingen om

naar uit te kijken!'


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page