top of page

kaas uit het midden-oosten

Als het om kaas gaat denken we gewoonlijk aan Europese variëteiten. Is er buiten Europa dan ook lekkere kaas te vinden? Welzeker; genoeg om het water door de mond te laten lopen.


Eigenlijk is deze delicatesse van de zuivelproducten ontstaan ​​in het Midden-Oosten onder nomadische geitenhouders. Zij bewaarden de geitenmelk in gedroogde geitenmagen die als tas dienst deden. Door de warmte en het heen en weer geschud tijdens de reis zorgden de achtergebleven zuren in de maagwand ervoor dat er kaas ontstond. Een zachte witte Feta achtige kaas.


De zachtere soorten vinden we nog steeds terug in de kaasconsumptie in het Midden-Oosten. De eetgewoonten zijn daar anders als in Europa en voornamelijk bepaald door geloof, traditie en verkrijgbaarheid van de grondstoffen. Het aanbod op de marktplaatsen is vaak bepalend en verschilt nogal per streek. Opmerkelijk is ook dat koken in Oriëntaalse stijl de vrijheid neemt om in een recept de ingrediënten te wijzigen. Men gebruikt wat men lekker vindt of wat er beschikbaar is, zonder het gerecht geweld aan te doen.


In dagelijkse gerechten wordt vaak gebruik gemaakt van kaassoorten als Labneh, Feta en Halloumi, samen met (filo-) deeg, groenten en olijven.

· Feta wordt beschouwd als een van 's werelds oudste kaassoorten en komt vaak voor in moderne gerechten uit het Midden-Oosten. Feta garneert alles, van salades tot desserts, maar het kan ook op zichzelf worden gegeten.

· Halloumi, een stevige kaas gemaakt van een mengsel van geiten en schapenmelk. Een hoog smeltpunt maakt het mogelijk om Halloumi te braden of te grillen zonder de stevige beet te verliezen. Halloumi wordt vaak gecombineerd met salades en fruit, met name watermeloen.

· Labneh kent verschillende varianten: van smeuïg tot heel dik en stevig. Smeuïge Labneh doet denken aan hangop, de dikke variant lijkt op verse (room)kaas.


Erg smaakvol zijn o.a. Börek (Turkse kaasstengels met feta), Gegrilde Halloumi (lekker met oregano) en Labneh (wordt traditioneel geserveerd met platbrood als mezze, met een lekkere topping, salsa, chutney, verse of gedroogde kruiden en veel olijfolie).


Uw kaasspecialist heeft zeer waarschijnlijk de besproken soorten in huis, een mooi traditionele Feta uit schapenmelk van Nikzas, natuurlijk ook Halloumi en voor Labneh is er een mooie verse geitenroomkaas van La Lys verkrijgbaar, naturel en in gekruide olie.


Kaas uit het Midden Oosten; weer eens wat anders, een belevenis op je bord!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page