top of page

Kaas met certificering - wat betekent het?

December, de maand met alle feestelijkheden, de meest gezellige tijd van het jaar komt er weer aan! In deze periode zijn we vaak fijn samen en daar hoort lekker eten natuurlijk bij! Genieten van heerlijke smaken en fijne kwaliteit etenswaren. Over dat laatste vertel ik jullie graag meer met betrekking tot buitenlandse kaas.De meest traditionele kaassoorten uit het buitenland zijn te herkennen aan een duidelijke kwaliteitsaanduiding. Voor Frankrijk is dit A.O.C. en A.O.P. Voor Italië en Spanje is dat D.O.P. Benamingen die staan voor de beschermde oorsprong van landbouwproducten. Een voortdurende kwaliteitscontrole op de wijze van kaasmaken, de kwaliteit van de melk en het soort ras dat de melk levert. Het gaat zelfs tot aan het gebied waar het vee graast aan toe.


Door deze certificeringen weet je als consument dat je een stuk kaas koopt dat smaakt zoals het van oudsher bedoeld is. Wij zijn blij dat steeds meer mensen deze kazen weten te vinden én waarderen. Echt een stuk kaas waar je méér smaak aan beleeft en de wijze van maken gewaarborgd blijft.


Een opmerkelijk feit is dat de makers van gecertificeerde kazen, zonder uitzondering, heel serieus met hun vak bezig zijn en enorm trots zijn op hun bedrijf. Zij nemen de tijd om kaas te maken, soms in tegenstelling tot grootschalig geproduceerde kazen. De behandeling van de melk in de kaasmakerij en het rijpen, ook wel het affineren van de kaas genoemd, is een echt ambacht met aandacht voor het eindresultaat. Ook de boeren die hun melk aan de kaasmakerijen leveren werken vaak samen om het ‘terroir’ te beschermen. Hieronder valt bijvoorbeeld de grond, de bodemgesteldheid, de verscheidenheid aan vegetatie wat er groeit en het vee dat er graast. Deze zijn namelijk allemaal bepalend voor de uiteindelijke smaak en het karakter van de kaas. Datzelfde geldt voor de manier waarop er omgegaan wordt met de dieren die de melk leveren.


Met een mooi verzorgd kaasplateau van gecertificeerde kazen als onderdeel van het borrel moment of als feestelijke afsluiter van een diner gaan jullie nog meer genieten tijdens de winter en de komende feestdagen. Ook als je kaas in maaltijden verwerkt bevelen wij zeker gecertificeerde kaas aan, je proeft het écht!


Fijne feestdagen en geniet van alle heerlijke smaken die A.O.P, A.O.C en D.O.P. kazen te bieden hebben!

Recente blogposts

Alles weergeven

kaas uit het midden-oosten

Als het om kaas gaat denken we gewoonlijk aan Europese variëteiten. Is er buiten Europa dan ook lekkere kaas te vinden? Welzeker; genoeg om het water door de mond te laten lopen. Eigenlijk is deze del

Comentarios


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page