NAAM Jolanda de Jong LEEFTIJD 46 jaar BEROEP Eigenaresse van de delicatessenwinkel Jo’s Deli OPLEIDING MBO detailhandel LEUKSTE AAN DIT VAK Klanten blij maken met één van onze mooie cadeaupakketten FAVORIETE KAAS Beemster van ’t Mes Klassiek
In het dorp Warmenhuizen opende Jolanda begin februari vorig jaar met veel enthousiasme haar eigen delicatessewinkel, genaamd Jo’s Deli. Inmiddels is het bourgondische winkeltje niet meer weg te denken uit het dorp. Van een snelle lunch tot een uitgebreid cadeaupakket, Jo’s Deli heeft het allemaal.
Een sociaal, bourgondisch dorp
Het idee van Jo’s Deli is ontstaan in de coronaperiode. Jolanda’s partner, Ronald, heeft twee horecazaken die lange tijd dicht zijn geweest. ‘De delicatessenwinkels mochten in deze tijd wel open blijven. Regelmatig wandelden wij door het dorp. En zo stonden we op een maandagavond met onze neus tegen een leegstaand pand van de voormalige groenteboer. Toen wisten we het zeker: dit is perfect, het is nu of nooit’ aldus Jolanda.
Jolanda is opgegroeid in Friesland. Na 20 jaar wonen en werken in Amsterdam bij een marketing-/ en communicatiebureau, bracht de liefde Jolanda naar Warmenhuizen. ‘Warmenhuizen is een sociaal, bourgondisch dorp waar mensen veel met elkaar borrelen. Een delicatessewinkel past hier dan ook perfect bij.’
Voor ieder wat wils
Bij Jo’s Deli kun je voor van alles terecht. Zo hebben ze verschillende cadeauartikelen, buitenlandse vleeswaren, wijn, olijfolie, azijn, noten, zoetwaren en eigen gebrouwen bier. Dit bier wordt gebrouwen in de microbrouwerij van Ronald, welke is opgezet tijdens de coronaperiode. Jo’s Deli verkoopt verschillende Hollandse en Buitenlandse kazen, voor ieder wat wils. Het werken met kaas was wel iets nieuws voor Jolanda. ‘Behalve dat ik een boerendochter ben, had ik nog nooit echt met kaas gewerkt. Bij het openen van de winkel heb ik hulp gekregen van iemand die een eigen kaaswinkel heeft en ervaring heeft op de markt.’
Als je aan Jolanda vraagt welke kaas ze aanraadt voor een borrelplank, noemt ze de Boer’n Trots Geit Honing Truffel. ‘Ik vind deze kaas zelf ook echt heerlijk. We laten hem vaak proeven in de winkel. Deze kaas valt zelfs goed in de smaak bij mensen die over het algemeen niet erg gek zijn op geitenkaas.’ Een andere aanrader van Jolanda is de époisses, een Franse kaas met een lichtrode korst en een lopende kern. Heerlijk om een stukje brood in te dippen.
Een onmisbaar team
Een belangrijk onderdeel van Jo’s Deli is het to-go gedeelte in de winkel, ze maken lunchbroodjes en maaltijden die klanten kunnen afhalen. Jolanda heeft gedurende de coronaperiode een koksopleiding gedaan en een aantal maanden geholpen in het restaurant van Ronald. Deze ervaring komt dan ook goed van pas. De maaltijden en broodjes worden gemaakt in de keuken die aanwezig is in de zaak. Jolanda wordt hierbij geholpen door Mariëlle, de steun en toeverlaat van Jolanda, die doordeweeks in de winkel en de keuken staat. Naast Mariëlle heeft Jolanda nog meer medewerkers in dienst die parttime werken en onmisbaar voor haar zijn. ‘Mijn team is echt enorm belangrijk. Ik mag in deze tijd echt in mijn handen knijpen. We doen het echt met zijn allen, het zijn allemaal hardwerkende meiden. Zo is Suze enorm creatief wat resulteert in hele leuke cadeaupakketjes. Emma heeft een gigantisch goede smaak voor styling wat goed van pas komt in de winkel. Anne zorgt dat alles er strak bij staat en Gaby is heel allround en creatief. Tot slot is Maud extreem goed in het opmaken van borrelplanken.’
Bij Jo’s Deli worden de borrelplanken uitgebreid opgemaakt. De gepersonaliseerde borrelplanken zijn er voor elke gelegenheid. ‘De klant levert bij ons een eigen plank aan en wij versieren deze dan met ambachtelijke producten, afgestemd op de wensen van de klant. Eventueel kan een klant ook een houten plank bij ons lenen. Inspiratie voor de borrelplanken halen we van sociale media, zo proberen we elke keer weer nieuwe creaties te maken. We worden er steeds beter in.’
Hapjes en amuses
‘Ik leef nu heel erg in het moment. Momenteel zijn we bezig met het uitwerken van onze hapjes en amuses. Ik wil een duidelijk cateringmenu maken. Zo kunnen wij ook de hapjes verzorgen voor feesten of evenementen. Ik denk namelijk dat hier nog veel te behalen valt. Daarnaast is mijn wens om soms wat minder op de werkvloer aanwezig te zijn en mij bezig te houden met de toekomst. Zo komt er ook meer ruimte voor het personeel om zich verder te ontwikkelen en kunnen we met elkaar een succes van de winkel maken.’
Comments