top of page

kaasfanaat aan het woord.

NAAM Kees Kromhout LEEFTIJD 60 jaar EIGENAAR VAN Kaas- en Notenspecialist Kees Kromhout in Huizen MOTTO Maak er iedere dag wéér een feestje van in de winkel HET LEUKSTE AAN DIT VAK Mensen blij en gelukkig maken. Lastige klanten bestaan voor mij niet, daar maak ik een uitdaging van en ik zorg dat ze altijd tevreden de deur uit gaan.In het centrum van Huizen zit de kaasspeciaalzaak van Kees Kromhout. Al 32 jaar een gevestigde naam, samen in één pand met een slager, bakker en groenteboer. Een geweldig concept, want de klant kan in één keer alle versproducten in huis halen.


"Van oorsprong ben ik poelier en werkte ik vroeger op een brood- kip en kaasafdeling. Er kwam een pand voor een kaasspeciaalzaak vrij en mijn rayonmanager van destijds (nu eigenaar van de groothandel waar ik mijn kaas inkoop) heeft mij hiervoor benaderd. Ik ben deze uitdaging aangegaan en voor de winkel van Rijnsburg naar Huizen verhuisd. Direct vanaf de start was het één gedeeld pand met een kaasspeciaalzaak, slager, bakker en groenteboer."


"In de 32 jaar dat ik de kaasspeciaalzaak heb, is de winkel drie keer verbouwd. Tijdens de laatste verbouwing, acht jaar geleden, ben ik voor de toonbank gaan werken. Ik snijd de kaas dus midden in de winkel af, dit brengt mij namelijk dichter bij de klant. Ik ben een echt ‘mensen’ mens. Neem bijvoorbeeld de oudere meneer van zojuist. Ik had hem al een tijdje niet gezien en dan geef ik hem nét even dat extra beetje aandacht. Het is tenslotte zo’n kleine moeite. Daarnaast vind ik het prachtig om de verhalen achter de kaas te vertellen aan de consument. Én daarbij laat ik de kaas natuurlijk meteen even proeven. Nu ik voor de toonbank werk, gaat dit ook veel gemakkelijker. Je staat dicht bij je klant en van achter de toonbank je verhaal vertellen voelt voor mij toch heel anders. Ik houd ervan als mensen zich thuis voelen bij mij, kom maar lekker proeven! Net zoals toeristen, die komen hier regelmatig om een stukje kaas te kopen. Ik maak er dan meteen een feestje van. Ik geef ze een hele kaas in hun handen, waar zij vervolgens weer mee op de foto gaan. Of ik laat ze bijvoorbeeld de kaas doorsnijden. Dit is voor een toerist een hele beleving!"


"Over verhalen vertellen gesproken, ik vind het ook prachtig om te kunnen vertellen hoe diverse boerenkazen gemaakt worden. Hoe ‘boert’ de boer, wat doet hij met z’n melk en hoe wordt de kaas precies gemaakt? Iedere boer heeft zijn eigen verhaal en ik wil graag alle verschillende verhalen kennen. Dit zijn verhalen die de klant ook leuk vindt om te

horen."


"Naast dat we kaas verkopen, hebben we ook een notenbar en maken we verschillende dingen zelf. Zo mengen we olijven, want wat is er nou lekkerder dan zelf olijven op olie te zetten? Een beetje sambal erbij en in laten trekken, heerlijk! Ook maken we zelf kruidenboter, rucola tapenade of pesto. Zo zijn we dus ook altijd bezig met het zelf maken van verschillende verse producten. Als je alles altijd maar kant en klaar hebt staan, heb je nooit een goed verhaal."


Omdat dit magazine in het teken van tosti’s staat vragen we natuurlijk ook aan Kees wat zijn favoriete tosti is. Allereerst geeft hij aan hoe hij klanten adviseert als ze in de winkel komen en op zoek zijn naar kaas voor op een tosti. "Beemster van ’t mes Belegen of Jong Belegen is de ideale smeltkaas voor je tosti. Als de consument een keer iets anders wilt, geef ik aan dat een tosti met Boer’n Trots Geitenkaas ook heerlijk is. Smeer je boterham dan ook even in met een beetje honing voor die extra twist! Als ik eerlijk moet zijn verkies ik zelf een Club Sandwich boven een tosti. Dat vind ik altijd erg lekker. Een beetje sla, komkommer en tomaat en elke keer afwisselen met verschillende soorten kaas. Als ik wel een tosti maak, dan beleg ik ‘m vaak alleen met kaas en geen andere belegsoorten."


TIP VAN KEES: LEG JE KAASSCHAAF IN DE KOELKAST, EEN KOUDE KAASSCHAAF SCHAAFT NAMELIJK VEEL BETER DAN EEN KAASSCHAAF OP KAMERTEMPERATUUR!


"Je ziet trouwens ook een verschil met de verkoop van kazen in de verschillende seizoenen. In de wintermaanden verkoop ik meer oudere kazen en brokkelkazen. In het voorjaar en de zomer hebben we natuurlijk Graskaas, maar kiest men ook eerder voor wat zachtere, frissere kazen."


Als kaasspecialist heeft Kees natuurlijk ook een favoriete kaas. "Ik kan in de ochtend ontzettend genieten van een jongere kaas. Maar bij de borrel houd ik echt van een oudere kaas, zoals de Beemster van ’t mes Klassiek. Maar ik geniet ook van een boerenkaas of een fantastische geitenkaas. Mijn favorieten lopen dus erg uiteen, maar in welke kaas ik het meeste trek heb, ligt toch echt aan het moment."


Kees hoopt dat dit vak ook in de toekomst blijft bestaan. Hij hoopt dat jonge mensen begaan worden en in de toekomst ook nog actief willen zijn in dit vak. Er is namelijk geen speciale opleiding voor dit vak. "Probeer jonge mensen daarom enthousiast te maken voor dit vak en begeleid jonge mensen goed. Dit vak mag in de toekomst niet verloren gaan."


"BEEMSTER VAN ’T MES BELEGEN OF JONG BELEGEN IS DE IDEALE SMELTKAAS VOOR

JE TOSTI."

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page