top of page

Kaasfanaat aan het woord.

NAAM Liza Schinkel LEEFTIJD 23 jaar BEROEP Eigenares Kaashuys Rockanje OPLEIDING MBO Detailhandel HET LEUKSTE AAN DIT VAK De passie voor kaas doorgeven aan de klant zodat ze vervolgens thuis kunnen genieten van hun eigen favoriete kaas. FAVORIETE KAAS Pure Jersey Vol Pikant voor op mijn broodje en Truffel Pecorino voor bij de borrel.In de gezellige badplaats Rockanje is de winkel van Liza gevestigd; Kaashuys Rockanje. Het is geen wonder dat Liza een eigen kaaswinkel begonnen is, het ondernemen en de liefde voor kaas zat namelijk al in de familie. De opa van Liza (Opa van Bemmel uit Woerden) heeft een eigen kaaswinkel en pakhuis in Woerden gehad. Na de winkel is hij doorgegaan met het verkopen van kaas op de markt. ‘Als klein meisje speelde ik al tussen de kazen in het pakhuis bij opa en nu iedere dag tussen mijn eigen kazen in de winkel.’


En zo ging Liza al snel met haar vader en opa mee naar de markt, dat vond ze een geweldig leuke tijd. ‘Mensen op een vriendelijke manier helpen en samen met hen een speciaal kaasje uitzoeken, is wat ik van mijn vader en opa heb geleerd. Tijdens mijn opleiding heb ik met veel plezier twee jaar in een andere winkel gewerkt, maar na het behalen van mijn diploma ben ik fulltime bij mijn vader gaan werken en heb ik alle ins- en outs van de kaaswereld ontdekt. Kaas is een typisch Nederlands product, verkrijgbaar in steeds meer variaties. Het is erg leuk om alles rondom kaas te ontdekken. Kwaliteit begint bij liefde, liefde voor lekker eten, liefde voor de oorsprong en liefde voor vakmanschap. Deze liefde proef je terug in onze kazen.’


‘Samen met mijn vader stonden we op verschillende weekmarkten, waaronder in Rockanje. In twee jaar tijd heb ik veel geleerd en kreeg ik het idee; hoe leuk is het om straks een eigen winkel te hebben!? In meerdere plaatsen ben ik op zoek gegaan naar winkelruimte, totdat ik hoorde dat er in Rockanje een pand vrij kwam. Begin september kwam dit plan. Toen is alles zo snel gegaan! Mijn idee was natuurlijk open te gaan voor de feestdagen. En dit lukte, want in een paar weken tijd was alles geregeld en de winkel klaar voor gebruik. Op 10 november 2018 was het zo ver, de opening van Kaashuys Rockanje.’


‘De eerste dag verliep fantastisch! Het was een dag om nooit meer te vergeten, ik zal deze dag altijd vol trots onthouden. Om 08:00 uur gingen de deuren open en was het direct druk. De koffie die we in de ochtend voor onszelf hadden gezet, stond tot laat in de middag nog steeds op ons te wachten. Mensen stonden zelfs buiten te wachten en in de weken daarna was er gelijk veel mond-tot-mond reclame over de winkel. Geweldig om al die positieve reacties te horen. De eerste weken gingen vliegensvlug. Gelukkig kreeg ik hulp van veel lieve familie en vrienden en in januari kwam het besef: het avontuur is begonnen. Wauw!’


‘In mei 2019 kwam er iets moois op mijn pad, een woning in Rockanje. Dat was super fijn, nu hoefde ik niet meer iedere dag van Woerden naar Rockanje (wat ruim een uur rijden was), dat scheelt! Het is heerlijk om in Rockanje te wonen.’


‘Van woensdag tot en met zaterdag is de winkel geopend. Gelukkig heb ik nu drie leuke meiden als collega’s. Eén doordeweeks en twee in het weekend. Fijn en gezellig om samen met de meiden te werken en met elkaar Rockanje te voorzien van heerlijke kaas. Hier ben ik erg blij mee, want bij het hebben van een eigen winkel komt natuurlijk veel meer kijken dan alleen de verkoop. Nu komt de inkoop, social media, administratie en het maken van leuke flyers er ook bij. Soms een uitdaging, maar ik vind het niet erg en ik houd ervan om alles zelf te regelen!’


Op vrijdag heeft Liza ook gezelschap van haar vader, hij staat dan met zijn marktkraam op het plein voor de winkel van Liza. Concurrentie? Liza lacht, ‘dat niet!’ zegt ze. ‘Mensen wisselen het bezoek aan de winkel of de kraam af. En de ene klant gaat liever naar de markt en de ander liever naar een winkel. Het assortiment komt ook niet helemaal overeen, dat scheelt ook. De gezelligheid van de markt op vrijdag is ook erg te voelen in het dorp. Het is altijd een leuke, gezellige, drukke dag.'


De winkel bestaat nu ruim twee jaar en vorig jaar heeft Liza de winkel verbouwd. ‘Toen ik de winkel opende, heb ik niet veel veranderd en heb ik het heel basic gehouden. Dit heb ik ook zo gedaan om te kijken hoe het gaat en wat de beste indeling voor de winkel is. Het is al erg handig en praktisch geworden, maar we blijven altijd dromen én plannen maken.’


Naast het verkopen van kaas, verkoopt Liza ook verse noten, diverse olijven en tapenades. En niet te vergeten; klanten kunnen volledig opgemaakte en gevulde borrelplanken bij Liza kopen. ‘Ik heb een folder gemaakt waarin vier verschillende borrelplanken staan en deze heb ik in drie verschillende maten. We zullen ook altijd nieuwe combinaties blijven maken dus de klant kan iedere keer weer iets nieuws proberen! Dit is zo leuk om te doen en loopt ontzettend goed. Er zijn zelfs vaste klanten die iedere zaterdag terugkomen voor een nieuwe borrelplank. Gaaf hè!?’


En een goed gevulde borrelplank hoort erbij tijdens Pasen. We hebben Liza natuurlijk gevraagd naar haar favorieten voor op de borrelplank. ‘Als ik een borrelplank voor Pasen moet maken, dan leg ik er sowieso de Lentemelange op. Favoriet bij mij én bij mijn klanten. Een heerlijke kruidenkaas met onder andere peper, knoflook en paprika.. en de rest is een verrassing. En natuurlijk één van mijn favorieten: de Pure Jersey Heerlijk Oud. In combinatie met een overheerlijke kaasdip, de balsamicokaneel dip. Qua buitenlandse kazen ga ik voor mijn favoriet: de Blue ’61 en de Rovethym, een geweldige geitenkaas. Eigenlijk wil ik nog lang niet stoppen met het opnoemen van alle lekkere kazen, maar er moet gekozen worden.’


‘Toekomstdromen? Die heb ik zeker, ik ben nog super jong natuurlijk. Maar ik ben er van overtuigd dat de dagen het leukste zijn als je gewoon geniet van het moment. Maar dromen doen we allemaal, toch? Een toekomstdroom ‘dichtbij’ is dat ik graag alle puntjes op de ‘i’ wil zetten in de winkel. Verder wil ik nog veel meer nieuwe (buitenlandse) kazen leren kennen. Zien wij u snel in de winkel? Voor de mooiste en meest heerlijke kaasspecialiteiten uit binnen- en buitenland.’

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page