Maak kennis met De Kaasvennoten! Een groep van vijf boeren die ieder op hun eigen unieke manier boerenkaas of boerderijkaas maken. Femke Nijland is voorzitter van de groep en zij legt ons in het kort meer uit over De Kaasvennoten.
Wat houden De Kaasvennoten in? Hoe vaak per jaar komen jullie bijeen? Wanneer is het opgericht?
‘De Kaasvennoten zijn een groep kaasboeren die exclusief leveren aan een groothandel. In 2017 is de groep opgericht. Waar het eerst nog onder de noemer Boerenkaasplatform was, hebben we sinds 2022 een nieuwe naam; De Kaasvennoten. De naam Boerenkaasplatform vonden we namelijk niet dekkend voor de verscheidenheid aan type kazen die worden gemaakt op de boerderij. We proberen vier tot zes keer per jaar bijeen te komen en bespreken tijdens deze bijeenkomsten diverse onderwerpen met elkaar.’
Welke informatie delen jullie met elkaar?
‘Tijdens de bijeenkomsten proberen we zoveel mogelijk kennis bij elkaar te vergaren over kaastrends uit de markt, maar delen ook kennis op het gebied van kwaliteit en toekomstbestendige bedrijfsvoering. Ook komt er geregeld iemand tijdens deze bijeenkomsten langs om ons uitleg te geven over bijvoorbeeld zuursel en de werking hiervan of duurzaamheid. De onderwerpen lopen erg uiteen, maar zijn altijd van belang voor ons als kaasmaker en boer.’
Wat ondernemen jullie nog meer met elkaar naast de diverse bijeenkomsten die jullie hebben?
‘We proberen ook één keer per jaar een excursie te organiseren. Afgelopen jaar zijn we naar Italië geweest, in de streek Lombardije. Hier hebben we bij collega’s (kaasmakerijen) gekeken en natuurlijk ook bij een boerderij met melkvee. Erg leuk en interessant om te zien hoe het er daar bijvoorbeeld aan toe gaat.’
Waarin zijn de boeren verschillend van elkaar?
‘We hebben allemaal onze eigen type kazen. Dus de één maakt rauwmelkse kaas en de andere juist gepasteuriseerde kazen. Daarnaast zijn er boeren die heel erg gespecialiseerd zijn op het gebied van kruiden of juist kazen die er net even wat anders uit zien dan Goudse kazen. In ieder geval allemaal onderscheidende, kwalitatief hoogwaardige producten gemaakt volgens het oude ambacht.’
Wat is het verschil tussen boerenkaas en boerderijkaas?
‘Allebei de kazen worden op de boerderij gemaakt, alleen het verschil zit hem in de verhitting van de melk. Boerenkaas is een beschermde naam, met als voorwaarde dat de melk van eigen koeien op de boerderij, zonder verhitting (rauwe melk) wordt verwerkt tot kaas. Boerderijkaas heeft grotendeels dezelfde voorwaarden, alleen wordt de melk eerst verhit voordat er kaas van wordt gemaakt.’
Jullie hebben etiketten met jullie eigen gezicht er op, wat vinden jullie daarvan?
‘Dat was voor sommige van ons wel even wennen. Het is niet elke dag dat je jezelf op een kaas ziet staan, maar tegelijkertijd ook gewoon weer heel leuk. De consument kan zo zien waar de kaas vandaan komt, de oorsprong is direct bekend en dat is mooi.’
Comments