Ingrediënten voor 8 personen
• 140 gr Beemster van ’t mes Oud, geraspt
• 1,2 kg kruimige aardappelen
• 180 gr margarine
• 5 eidooiers
• Peper en zout
Benodigdheden
• Ster-vorm koeksteker
• Bakpapier
Zo maak je het
Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet de aardappelen af en laat ze even staan zodat ze uit kunnen stomen. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Smelt de margarine en stamp de aardappelen fijn. Roer de margarine, 4 eidooiers en 100 gram geraspte kaas door de puree en breng dit op smaak met peper en zout. Smeer de puree uit op een grote snijplank (ongeveer 1 a 1,5 cm dik) en steek met een koekjessteker sterren uit de puree. Druk de aardappelpuree voorzichtig uit de koekjessteker boven de bakplaat.
Bestrijk de sterren voor ze de oven in gaan met een geklutste eidooier. Verwarm de sterren 15 minuten in de oven. Bestrooi de sterren hierna met extra geraspte kaas en bak nog 7 tot 10 minuten tot de kaas mooi gegratineerd is en de sterren goudbruin zijn.
(VARIATIE)TIPS: Maak puree nooit met een keukenmachine, blender of staafmixer, dan wordt het te plakkerig. Geef je kaas-aardappelsterren iets extra’s door kruiden toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan knoflook, tijm of rozemarijn. Of maak andere vormen door de aardappelpuree te spuiten met een spuitzak of gebruik bijvoorbeeld een ijslepel om bolletjes te maken (de ijsschep werkt vooral erg snel, handig als je een hele grote groep hebt)
Comments