top of page

mELKVEEBEDRIJF nIEUWERWETS, EEN CO2 NEUTRALE KAASMAKERIJ

NAAM Wilco de Crom LEEFTIJD 35 jaar BEROEP Eigenaar kaasmakerij en melkveebedrijf

Nieuwerwets + Zorgboerderij Molenvelden OPLEIDING Middelbare agrarische school,

agrarische hogeschool en universiteit LEUKSTE AAN DIT VAK Dat je samen op het erf een

mooi product maakt wat verantwoord geproduceerd is. FAVORIETE KAAS Natuurlijk mijn

eigen kaas!


In het kleine plaatsje Knegsel staat de melkveehouderij en kaasmakerij Nieuwerwets van Wilco de Crom. En niet zo maar een kaasmakerij; de eerste CO2 neutrale kaasmakerij op het boerenerf! Gebouwd op de meest duurzame manier en dat is wat Wilco voor ogen had, een kaasmakerij bouwen maar dan wel net even anders.


Op het erf waar de melkveehouderij en kaasmakerij staat, is de opa van Wilco tientallen jaren geleden begonnen met het bedrijf. ‘Mijn opa is deze boerderij gestart met 12-14 koeien, 200 kippen en een aantal varkens. Dit was toen een gemengd bedrijf. Mijn ouders hebben dit van hem overgenomen en zijn met het melkveebedrijf (de koeien) verder gegaan. Hier zag mijn vader toekomst in en daar lag zijn passie. Dit bedrijf is uitgegroeid tot ongeveer 150 melk koeien.’


Wilco zijn ouders hebben altijd op de boerderij gewoond en daar is Wilco met zijn twee broertjes opgegroeid. Hierdoor heeft hij veel van dichtbij kunnen ervaren, maar toch koos hij ervoor om na zijn studie op de Middelbare en Hoge Agrarische school en een universitaire studie een andere richting op te gaan. ‘Mijn streven was altijd om het bedrijf van mijn ouders over te nemen, maar na mijn studie heb ik besloten het bedrijfsleven in te stappen, wel in de agrarische sector. Hiervoor ben ik naar Apeldoorn verhuisd en ben ik de laatste zeven jaar verantwoordelijk geweest als divisiemanager. Toch ging het weer dagen om voor mijzelf te beginnen en twee jaar geleden heb ik het bedrijf van mijn ouders overgenomen.’


‘Naast het melkveebedrijf dat mijn ouders hadden, is mijn moeder tien jaar geleden ook een zorgboerderij voor oudere mensen gestart. Dat droeg bij aan de reden dat ik het bedrijf graag over wilde nemen, er is altijd ‘reuring’, je bent niet alleen en je krijgt er veel voor terug. Bij melk had ik dat gevoel minder. De fabriek komt de melk halen en je ziet uiteindelijk het eindproduct niet. Met de zorgboerderij vervullen we een maatschappelijk verantwoorde functie en zo ging ik kijken wat hier (met melk) goed bij paste. Toen kwam ik op het idee om kaas te gaan maken. Ik ben zelf een kaasfanaat en ik vond het een uitdaging om een kaas te maken die onderscheidend is. Ik wilde het alleen anders doen dan het standaard, daarom ging ik de uitdaging aan om een CO2 neutrale kaasmakerij te maken en volledig CO2 neutraal te gaan produceren.’


Op de achtergrond, toen Wilco nog in het bedrijfsleven werkte, is hij begonnen met het maken van de plannen voor de CO2 neutrale kaasmakerij. ‘Ik ben begonnen met het aan mijn ouders te vertellen dat ik er klaar voor was om het bedrijf over te nemen en dat ik plannen had voor het bouwen van een kaasmakerij. Een sprong in het diepe vonden ze, maar waren ook erg enthousiast. Op de achtergrond ben ik begonnen met het maken van ruwe schetsen van de kaasmakerij en het aanvragen van vergunningen. Eén van mijn broertjes woont in Engeland en is architect, hij heeft de definitieve tekeningen voor de kaasmakerij gemaakt.


Daarnaast heb ik nog een broertje, die werkte destijds nog in de wegenbouw. Ik vertelde hem mijn plannen en zijn eerste reactie was; ‘’dan word ik de kaasmaker!’’ Een super leuke reactie en ik ben nog steeds erg blij dat hij de kaasmaker is geworden. Ik kan hem goed vertrouwen en we kunnen goed samen werken. Over de naam voor de kaasmakerij hebben we wel een tijdje moeten nadenken. De ideeën waren duidelijk; we gaan iets maken wat al heel lang bestaat, maar wel op een nieuwe manier. Hoe de kaas voorheen en nog steeds vaak gemaakt wordt is ‘ouderwets’. De manier waarop wij produceren en meer met innovatie bezig zijn is ‘nieuw’. En zo kwamen we op het idee om de kaasmakerij Nieuwerwets te noemen.’


De plannen waren gemaakt, de naam was bekend, de vergunningen en tekenen geregeld en vier maanden voor de oplevering van de kaasmakerij was het moment voor Wilco daar om het bedrijf te gaan runnen. Een essentieel onderdeel hiervan is natuurlijk het kaas maken en daar heeft Wilco een cursus voor gevolgd. ‘Zelf heb ik de cursus gevolgd en daarna ben ik het mijn broertje gaan leren. Daarnaast hebben we twee dagen meegelopen bij een collega kaasmaker en hebben zuiveltechnologen ons ondersteund. Dit heb je de eerste tijd wel nodig. Op 23 november 2020 hebben wij onze eerste kaas gemaakt. Een echte volvette kaas van de boerderij, gepasteuriseerd, smedig en vol van smaak.’


EERSTE PRIJZEN BINNEN

En dat de eerste kazen goed zijn gelukt, dat is wel gebleken! ‘Onze eerste opgelegde kaas hebben we als oude kaas ingediend bij de Cum Laude Awards, een landelijke verkiezing voor boeren die hun kazen op ambachtelijke wijze op de boerderij maken. Met deze kaas hebben we brons gewonnen, dus dat betekent dat onze eerste productie een groot succes was. Daarnaast hebben we ook met onze belegen kaas meegedaan aan deze wedstrijd en hier hadden we zelfs goud mee gewonnen! Dit hadden we nooit durven dromen dat we in ons eerste jaar kaas maken al twee prijzen hebben gewonnen!’


Op dit moment maken ze bij Nieuwerwets diverse soorten kaas; van jonge kaas tot oude kaas, 30+ kaas en verschillende kruidenvarianten. De ontwikkeling staat niet stil en Wilco probeert graag iets nieuws uit, hiervoor hebben ze zelfs een kaaslaboratorium. ‘Met ons innovatie lab onderzoeken we nieuwe producten en combinaties. We hebben hiervoor ook een samenwerkingsverband met de HAS Hogeschool Food Innovatie. Zij helpen ons bij het experimenteren. Zo zijn we op dit moment bezig met het onderzoeken hoe we een geschikte bierkaas kunnen maken. Dit doen we samen met een student, zij loopt voor een bepaalde periode bij ons mee.’


CO2 NEUTRAAL KAAS MAKEN

Een CO2 neutrale kaasmakerij op een boerenerf is nog niet eerder voorgekomen, maar Wilco ging de uitdaging graag aan, waarom? ‘Ik wil graag op een vooruitstrevende manier een mooi product maken wat goed in de maatschappij past. Als ik dan een kaasmakerij voor de toekomst wil bouwen, dan bouw ik er één die CO2 neutraal is.’


En wat moet je ervoor doen om CO2 neutraal te kunnen produceren? ‘Allereerst moet je voorkomen dat er tussen de melkproductie, melktank en kaasmakerij geen transport zit. Dat is op de boerderij relatief makkelijk, we hebben leidingen vanaf de melktank naar de kaasmakerij gelegd waar de melk doorheen wordt gepompt. Daarna komt de melk aan bij de kaasmakerij en begint het kaas maak proces. Hier heb je veel warmte voor nodig. De warmte wordt vaak opgewekt via gas of houtkachels, maar zijn allebei niet duurzaam. Uiteindelijk hebben we een partner gevonden die dit op een CO2 neutrale manier kon bouwen.


Op al onze daken hebben we zonnepanelen liggen, zo’n 1500 stuks! Van de zonnepanelen produceren we elektriciteit en hebben dit zo ontwikkeld dat de gehele kaasmakerij hierop werkt. In de kaasmakerij hebben we een elektrische boiler die het hele pasteurisatieproces kan verwarmen. Daarnaast hebben we ook 60 zonnecollectoren. Dit vangt de warmte van het dak op en wordt omgezet in warm water. Dit gebruiken we als was water en verwarmen we het gebouw mee. Alle machines in onze kaasmakerij worden aangestuurd met onze eigen energie.’


TOEKOMSTDROMEN

Eén van Wilco zijn grootste dromen is al uitgekomen, het overnemen van het melkveebedrijf en een eigen CO2 neutrale kaasmakerij. Maar zijn er nog meer dromen? ‘Het is eigenlijk geen droom, maar meer een wens; dat wij samen met onze leverancier een herkenbare en een verantwoord geproduceerde kaas kunnen blijven maken.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Kaasmeiden_Logo_WitRoze.png
bottom of page